Полицаи от цялата страна протестираха днес в София навръх професионалня

...
Полицаи от цялата страна протестираха днес в София навръх професионалня
Коментари Харесай

Протест и шествие на полицаите за по-високи заплати


Полицаи от цялата страна стачкуваха през днешния ден в София точно на професионалня си празник. Те желаят 30% нарастване на заплатите за чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Протестът е проведен от Синдикарната федеация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, а в него се включиха и представители на главните синдикати в страната.

Демонстрацията стартира пред постройката на вътрешното министерство, а по-късно имаше шествие, което мина около Министерството на финансите и стигна до постройката на Народното събрание.

Полицаите са недоволни, че тяхната работа не се счита за работа на първа линия против ковид. Не сме съгласни да ни изключват от първа линия ", сподели ръководителят на синдикалната организация Валентин Попов, който подсети работата на чиновниците на гранично-контролния надзор, на КПП-та на изходите и входовете на градовете напролет и полицейските чиновници, проверяващи карантинираните. Попов уточни, че и служители на реда, които през днешния ден са на работа, поддържат сътрудниците си, събрали се да стачкуват с включени сигнални лампи на служебните си коли.

Синдикатите не са удовлетворени от обещаното нарастване с едвам 15% от 1 януари следващата година. Напомниха, че други администрации ще получат 30 на 100 покачване с претекста, че работят на първа линия против болестта.

Вътрешният министър Христо Терзийски разяснява, че и професионалното, и политическото управление на Министерство на вътрешните работи считат, че служителите на реда работят на първа линия. По думите му обаче 30-процентно нарастване е обещано на администрации, които са с извънредно ниско начално възнаграждение към оня миг.

Министърът уточни, че са в непрекъснати диалози с финансовото министерство. Реално планът все още, който е изработен, е за нарастване с 15%, само че това е към главната заплата, а добавките като клас прослужено време и други могат да се усилят и с повече. По думите му държавното управление обезпечава сума от към 300 млн. лева за спомагателни заплащания за чиновниците на Министерство на вътрешните работи през 2021 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР