Политологът доцент Стойчо Стойчев направи подробен анализ на случващото се

...
Политологът доцент Стойчо Стойчев направи подробен анализ на случващото се
Коментари Харесай

Политологът доц. Стойчо Стойчев: Румен Радев иска Рашков за шеф на МВР в новия кабинет, за да тормозят Борисов

Политологът доцент Стойчо Стойчев направи обстоен разбор на протичащото се тези дни в страната ни. Той приказва както за договарянията за сформиране на четирипартийна коалиция, по този начин й за задкулисието към нея, за това кой дирижира някои събития, за какво други се случват " на мрачно ", каква е бойната задача, сложена от Румен Радев пред създателите на " Продължаваме промяната ", за какво и кой държи Бойко Рашков да остане и в постоянното държавно управление, и други любопитни въпроси.

" Преговорите за сформиране на коалиция започнаха със поръчки за гласност пред жителите и обществото, водеха се известно време тематично, имаше полемика. След което изведнъж изскочи каква ще бъде формулата, министрите ще бъдат еди кои си и всяка партия да си гледа министерството и никоя друга да не й се меси в работата. Значи първо пред хората, а по-късно се оказа, че същинската част е свършена на мрачно.
свързани новини56842на 26.11.2021
Разбирам, че договарянията за министри би трябвало да се водят на закрити врата, само че като си дал поръчка за неприкритост и гласност, трябваше по-рано да си кажат, а не да минат непосредствено към договаряне с евентуалните сътрудници - всяко министерство да си е заплюта територия на партията, която го е докопала. Това е извънредно подозрително, тъй като излиза, че министерствата в България са безусловно самостоятелна територия и да си действат независимо, без връзка едно с друго. Ако страната желае да направи систематично ръководство, тези министерства би трябвало да действат в някаква съгласуваност между тях, а не в режим на автономност или полуавтономия според от това кой каква политика ще прави.

Ясна е, че за тези хора първи приоритет е да се направи обединението, без значение от това по какъв начин ще наподобява тя в профил, какви послания ще изпраща - това не ги интересува, интересува ги да се удовлетворят оптимално прищевките на всички, да може да няма по-късно някой причини да се откаже от подписа си. И по тази причина извършват и на Корнелия Нинова прищевките, на Слави Трифонов прищевките и по този начин нататък, до момента в който не стане обединението. Това е бойната задача, дадена от президента. Защото президентът е архитектът на цялото това ръководство, той го легитимира, той е носителят на престижа му. Защото тези партии не са законни в очите на гласоподавателите. Пробваха се три пъти и се видя каква електорална поддръжка получават. Носителят на поддръжка в страната за така наречен нова политика е Румен Радев и тези хора би трябвало него да го слушат ", съобщи Стойчев в пространно изявление за " Труд ".

Вече стана ясно, че в проекто кабинета на " Продължаваме промяната " за министър на вътрешните работа се спряга сегашния подобен от служебния кабинет на Радев - Бойко Рашков. Защо това е толкоз необходимо?

" Очевидно Бойко Рашко не е най-любимият за Асен и Кирил. Но Румен Радев желае този човек да остане в Министерство на вътрешните работи. Защото на Румен Радев главната му фиксация е Бойко Борисов, а пък на Борисов е Бойко Рашков. И ето ти съвършената композиция да не оставяме Бойко Борисов на мира, като Рашков остане министър на вътрешните работи. То е ясно, че Рашков ще спре да нервира Борисов в един миг, тъй като просто ще спрем да му обръщаме внимание.

Че ще прави акции, то е ясно. Въпросът е дали правосъдната система ще се килне на една страна или не. Защото сега каквото и да прави Бойко Рашков, в последна сметка прокуратурата е тази, която взема решение да образува ли следствие или не. В момента единствената спирачка против произволите на Бойко Рашков е правосъдната система и основният прокурор. Както се споделя, опряхме досега в който Гешев да е единствената спирачка пред безспорното случайно ръководство на страната ", прибавя Стойчев.

Преди няколко дни потвърденият закононарушител и кандидат-премиер Кирил Петков, отправени обществено следните закани: да вземе главите на Цацаров, Гешев и Фандъкова, определени законно надлежно от Народното събрание, от Висшия правосъден съвет и от жителите на столицата след свободни избори.

" Те си мислят, че работата им е лесна - би трябвало да ги дадем всички на съд и да ги вкараме в пандиза. Те го карат по този модел - ще сменим хората с верните и те ще свършат работата. Но мисля, че няма да могат да махнат Гешев, тъй като ще им би трябвало болшинство в Конституционния съд, само че там хората няма да плюят на професионалната си известност. Гешев си е там. И в този момент вместо да го махат него, са решили да вършат проект " Б " - да преструктурират КПКОНПИ, да махнат Цацаров, ще сложат там техен човек, който ще стартира незабавно лов на вещици и да преследва корумпираните.

Само че идва проблем. КПКОНПИ ще може да преследва, обаче дотук - досъдебната фаза завършва като се отнесат материалите в прокуратурата и тя да реши дали ще почне дело. Така че отново се стига до прокуратурата. И да вървят при Кьовеши да подават сигнали, отново българската прокуратура е тази, която може да сезира българския съд за закононарушения. Така КПКОНПИ ще бъде превърната в един инструмент за изнудване. Е, ще се заобиколи малко законът, само че какво от това. Аз постоянно съм казвал, че с безвластие не може да се възвръща законността. Не можеш да казваш като Радев, че си за правда и ред и в същото време да прави беззакония в името на това. Просто не става. Това е гьонсуратлък. Ако вярваш в свободата и демокрацията, е изключено да използваш недемократични ограничения. Ако ги използваш, значи не си никакъв демократ и си търсиш единствено опрощение да преразпределяш едни пазари. Той се заигра доста с тематиката за превзетата страна и по какъв начин ще си я отвоюват жителите. Напротив, доста по-вероятна е хипотезата постоянно да я овладее една различна престъпна мрежа ", счита още доцент Стойчев.

Не на последно място той разяснява и абсурда с вестник " Труд ":

" Същият проблем го имаше преди няколко месеца с Българска социалистическа партия, която дължеше 200 000 лв. наем за " Позитано " 20. Тогава персонално Радев съобщи, че това са операции и въпросът бе прикрит под килима...
Ясен е двойният стандарт. Аз постоянно съм се старал да демонстрирам двойните стандарти. Но никой не се интересува. Хората са си харесали Радев, те му простят двойните стандарти. Ние няма да го подлагаме на критика, тъй като индивидът би трябвало да се бори с мафията. Така, че ние можем да приказваме доста за двойния критерий, само че няма никакъв смисъл, тъй като никой не ще да го слуша това ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР