Политиците и прокурорите, изглежда, са неспособни да излъчат във ВСС

...
Политиците и прокурорите, изглежда, са неспособни да излъчат във ВСС
Коментари Харесай

И Велико Народно събрание не може да спаси правосъдието, ако на върха му пак се турят негодници

Политиците и прокурорите, наподобява, са неспособни да излъчат във Висш съдебен съвет авторитетни и честни хора

Президентът през вчерашния ден издаде указа за предварителното освобождение на Иван Гешев като основен прокурор след съответното решение на Висшия правосъден съвет (ВСС). Отстраняването на обвинител №1 се случва за първи път най-малко в най-новата ни история. Гешев бе явно неприспособим за поста и това бе ясно още преди да бъде определен. И тъкмо в това е казусът.

През 2019 година Иван Гешев бе утвърден с голямо болшинство от Висш съдебен съвет – 20 против 4 гласа . Това се случи на фона на невиждани митинги и откакто президентът Радев върна предлагането на кадровиците от правосъдната власт.

И четирите гласа „ срещу “ избора на Иван Гешев тогава бяха част от съдийската квота. Всички 11 членове от парламентарната квота, както и тези от прокурорската и следователската застанаха зад Гешев и през годините си останаха твърдо зад него.

До 11 май т.г. , когато ГЕРБ и Движение за права и свободи се оповестиха за отстраняването му. Още на другия ден шестима от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет предложиха Иван Гешев да бъде уволнен.

Понястоящем политическите сили в Народното събрание отпред с ПП-ДБ водят договаряния за конституционни промени . Ключов детайл е мощното орязване на пълномощията на основния прокурор, в случай че не и премахването на тази служба.

Това обаче няма да реши проблемите, които се коренят в фрагментите надолу по цялата пирамида на системата. В избора на петте членове от прокурорската квота във Висш съдебен съвет вземат участие всички прокурори. Как пък не съумяха да излъчат най-малко един заслужен? 

Провалът важи и за следователите – те имат единствено един представител във Висш съдебен съвет. И най-много за квотата на Народното събрание, която е най-голяма. Всички 11 членове, излъчени от Народното събрание, стояха твърдо зад Гешев. Те бяха определени от 44-ото Народното събрание (и номирани с негласни пропорционални квоти от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Обединени патриоти “).

Сега отново те като по команда от ГЕРБ и Движение за права и свободи уволниха Иван Гешев. Буквално часове след указа на президента за Гешев пък с блицкриг интервенция Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет избра шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор. А единствено преди седмици в разгара на абсурда му с Гешев той призна, че е изискал преустановяване на следствието „ Барселонагейт “ за пране на пари, с което е обвързван водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пак тези дни излезе и записът, в който Сарафов изяснява на Гешев: „ Играта продължава. Прегрупираме се... ” Както и фотосите с Пепи Еврото в „ Осемте джуджета “.
Сега депутатите каквито и ремонти в Конституцията и законите да вършат, това няма да докара до коренна смяна в играта. Дори и Велико Народно заседание и напълно нов главен закон не биха свършили работа. Защото най-важни са хората в системата и най-много в нейното ръководство . Особено в България, където ни идва от вътрешната страна да трансформираме закона във „ врата у поле “.

Ако Народното събрание, прокурорите и съдиите не могат (т.е. не искат) да излъчат почтени членове на Висш съдебен съвет, т.е. в случай че негативният асортимент в системата не бъде преустановен, то чадърът над незаконни ползи и потреблението на прокуратурата като „ бухалка “ против неуместни и честни предприемачи, медии и политици ще продължи с цялостна мощ . Дори може да обхване и съдилищата, където към момента има много здрави места.

Кадровият проблем е пуснал корени по цялата система на прокуратурата, където очевидно липсват каквито и да е съпротивителни сили против произвола , който се постанова на обвинителите от горната страна. Да не приказваме за феодалните обвързаности по районите с локални предприемачи и политици.

Така че измененията в разпоредбите, които ПП-ДБ се пробват да прокарат в Народното събрание с хм... ГЕРБ и Движение за права и свободи (т.е. Борисов, Доган и Пеевски), надали ще имат изключително огромен резултат. Ако въобще бъдат признати.

Единственият късмет системата да се почисти е в идващия Висш съдебен съвет да не доминират още веднъж едва известни магистрати, които явно нямат качества да бъдат там, а са излъчени от подмолни играчи, с цел да извършват съответните поръчки.

Съдебната система може да се измъкне от пропастта единствено в случай че на върха й са честни хора и безспорни престижи. Което би трябвало да е повече от обикновено, само че тук не е по този начин.

И, за жалост, смяната може да пристигна най-много посредством ГЕРБ и Движение за права и свободи, които не престават да имат сериозна официална и най-много неофициална власт в системата, в това число посредством Народното събрание. Което им е отредено и от вота на жителите. Ако по неведоми пътища (примерно напън отвън) те бъдат накарани да се откажат от негативния кадрови асортимент, който ги обслужва, смяната може и да се състои.

Признаците обаче демонстрират, че е по-вероятно поразмърдалото се тресавище в един миг просто да се успокои и всичко да си продължи постарому.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР