Политиците и правителствата по света се подготвят за потенциални граждански

...
Политиците и правителствата по света се подготвят за потенциални граждански
Коментари Харесай

Енергийни директори предупреждават: Кризата тази зима няма да е нищо в сравнение със следващата

Политиците и държавните управления по света се приготвят за евентуални цивилен безредици, защото доста страни се борят с възходящите разноски за сила и растящата инфлация, написа Наташа Турак за Си Ен Би Си.

Глобалната стопанска система е изправена пред офанзива от доста страни - война в Европа, висока инфлация, дефицит на нефт, газ и храна - всяка от които утежнява идната.

Притесненията са ориентирани към идната зима, изключително за Европа. Студеното време, съчетано с дефицита на нефт и газ, произлизащ от западните наказания против Русия за нейното навлизане в Украйна, заплашва да провокира доста проблеми за хората и бзинеса.

Но колкото и терзания да има пред тази зима, хората би трябвало да се тревожат същински за зимата на 2023 година, предизвестиха ръководители от енергийния бранш.

„ Предстои ни сложна зима и след това имаме по-трудна зима през идната година, защото производството, което е разполагаем на Европа през първата половина на 2023 година, е доста по-малко от производството, с което разполагахме през първата половина на 2022 година “, сподели пред Си Ен Би Си Ръсел Харди, основен изпълнителен шеф на огромния търговец на нефт Vitol , по време на панел на конференцията Adipec в Абу Даби.

Изпълнителният шеф на BP Бърнард Луни , който взе участие в същия панел, е на същото мнение.

„ Цените на силата се приближават до равнища, при които стават недостъпни, като някои хора към този момент харчат 50% от разполагаемия си приход за сила, а от време на време и повече “, сподели той.

Но посредством композиция от високи равнища на предпазване на газ и държавните пакети за субсидиране на сметките на хората, Европа може да успее да ръководи рецесията тази година.

„ Мисля, че тази зима е адресирана “, сподели Луни. „ Много от нас обаче се тормозят, че идната зима в Европа може да бъде още по-предизвикателна “, добави той.

Изпълнителният шеф на италианския петролен и газов колос Eni изрази същото безпокойствие. За тази зима газохранилищата в Европа са запълнени на към 90%, съгласно Международната организация по енергетика, което дава известна убеденост против огромен дефицит.

Но огромна част от това количество е от съветски, импортиран през предходните месеци, както и газ от други източници, който беше по-лесен от нормално за закупуване, защото главният вносител Китай купуваше по-малко заради по-бавната си икономическа интензивност.

„ В добра форма сме за тази зима “, сподели шефът на Eni Клаудио Дескалци. „ Но както казахме, казусът не е тази зима. Проблемът ще бъде идната, тъй като няма да имаме съветски газ – 98% по-малко през идната година, а може би и нищо. ”

Протестите към този момент започнаха

Това може да докара до съществени обществени безредици в Европа, като на доста места към този момент се организира митинги.

Антиправителствените митинги в Германия и Австрия през септември и в Чешката република предходната седмица  може да са знак за това, което следва, предизвестиха анализатори. Някои енергийни ръководители се съгласиха.

„ Видяхме, че всевъзможни разтърсвания в цените на бензиностанциите или нещо толкоз просто като пропан-бутан за готвене, може да провокира безредици “, сподели основният изпълнителен шеф на малайзийската нефтена и газова компания Petronas, Датук Тенгку Мухамад Тауфик .

Той разказа по какъв начин укрепващият $ и растящите цени на горивата съставляват сериозен риск за доста азиатски стопански системи. И това се случва, до момента в който дотациите към този момент са в действие, с цел да оказват помощ за облекчение на цените за жителите.

„ Много азиатски стопански системи към този момент бяха разтърсени от пандемията, която накара „ големи елементи от дребни и междинни предприятия в Азия просто да се срутен “, сподели Тауфик. „ Така че, да, съществува действителен риск държавните управления, без постоянна ръка при образуването на политиката в Азия, да не могат да се оправят с вълненията “, сподели той.

Голяма част от гнева на протестиращите е ориентиран и към енергийните компании, които вършат рекордни облаги, до момента в който сметките стават все по-високи.

В отговор на това доста от основните изпълнителни шефове, които приказваха със Си Ен Би Си, споделиха, че това е въпрос на пазарно предложение и търсене и че зависи от държавните управления да ползват политики, които са по-благоприятни за енергийни вложения. Тази вложения, подчертаха те, са претърпели удар през последните години, защото страните упорстват за преход към възобновими енергийни източници.

Светът би трябвало да се изправи пред „ действителностите на днешния и утрешния ден “, сподели Луни от BP, наблягайки нуждата от „ вложение във въглеводороди през днешния ден, тъй като днешната енергийна система е въглеводородна система “.

Петролните ръководители настояват, че този метод към зелената сила просто не е реален, в случай че страните желаят икономическа и политическа непоклатимост.

В същото време обаче те признаха, че самият енергиен преход се нуждае от по-голям фокус и вложения, с цел да се избегне по-голяма рецесия през идната година и по-късно, когато няма да има съветски газ в хранилищата и други варианти ще са все по-скъпи.

„ В Европа плащаме минимум шест, седем пъти до петнадесет пъти повече за сила, в сравнение с в Съединени американски щати, сподели Дескалзи от ENI.

„ По тази причина в Европа всяка страна даде тласъци за дотации, с цел да се опитаме да понижим разноските за промишлеността и за жителите. Колко дълго може да продължи това? " попита той.

„ Не знам, само че е невероятно това да продължава постоянно. Всички тези страни имат доста висок дълг “, сподели Дескалзи. „ Така че те би трябвало да намерят систематичен метод за решение на този проблем. И структурният метод е това, което казахме до момента - би трябвало да се увеличим вложенията и да бъдем по-бързи в прехода. Това е правилно. Но би трябвало и да разберем, от техническа позиция, кое е налично и кое не “, сподели още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР