Политици от крайнодясната партия Алтернатива за Германия“ (AfD) са съгласували

...
Политици от крайнодясната партия Алтернатива за Германия“ (AfD) са съгласували
Коментари Харесай

Spiegel: Алтернатива за Германия е съгласувала действията си с агент на руската ФСБ

Политици от крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ (AfD) са съгласували с съветската контраразузнавателна работа ФСБ своите позиции против финансовата и военна помощ, която Берлин изпраща на Украйна.

Това разкрива, в което взе участие и българинът Христо Грозев.

Контактът на AfD със чиновници на ФСБ е 52-годишният Владимир Сергиенко - роден в Украйна консултант на депутата Ойген Шмит. В края на 2023 година, откакто беше оценен като опасност за сигурността.

Според следствието на Insider и Spiegel, той попада под съмнение през август, откакто са засечени негови имейли и текстови известия до хипотетичен сътрудник на ФСБ, прочут единствено като " Алексей ".

Истинското име на „ Алексей “ към този момент е разкрито като Иля Вехтомов, роден през 1987 година, офицер от Пета работа на Федералната работа за сигурностна Русия - една от агенциите-наследници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от руската ера.
Въпреки че ФСБ дава отговор значително за вътрешната сигурност и контраразузнавателните действия в Русия, Пета работа, основана през 90-те години на предишния век, работи като нейно външно разследващо звено.Владимир Путин разпореди точно на Пета работа да дестабилизира украинската страна политически в навечерието на пълномащабното навлизане на 24 февруари 2022 година
Самоличността на Вехтомов е доказана посредством телефонни метаданни.

От тях излиза наяве, че той поддържа непрекъсната връзка с десетки други известни чиновници на ФСБ. Сред тях е и Владимир Петровски, шеф на Девети отдел на Департамента за оперативна информация (ДОИ) на Пета работа. Девети отдел дава отговор за събирането на разследваща информация за Украйна.

Изтекли известия, с които публицистите разполагат, демонстрират, че след началото на нашествието Сергиенко е подхванал директни дейности, ориентирани към възпрепятстване на отбранителните старания на Украйна, точно по искане на своя началник от ФСБ.

Под управлението на Вехтомов Сергиенко инициира правосъдно дело, чиято цел е да спре или забави немската помощ за Киев.

Привидно, той го прави с аргумента, че канцлерът Олаф Шолц не е получил нужните утвърждения от Бундестага, преди да изпрати съществени бойни танкове " Леопард 2 " за Украйна.

На 1 март 2023 година Сергиенко оповестява на Вехтомов: " Работата на държавното управление ще бъде възпрепятствана. Тази обстановка е преференциална за нас, тъй като танковете или ще бъдат доставени доста по-късно от плануваното, или ще бъде наложена правосъдна възбрана. За да поддържаме тези дейности, се нуждаем от следното: утвърждение, медийна поддръжка, финансова поддръжка ".

Той прибавя още, че " един член на Бундестага ще подпише подготовка на правосъдния иск. Отделно ще бъдат употребявани запитвания и отговори на депутати от изследователската работа на Бундестага ".

Сергиенко е желал 93 000 $ от Вехтомов, с цел да финансира акцията за правосъдно оборване на решението посредством наемане на " влиятелна адвокатска адвокатска фирма с няколко юридически експерти ".

През юли парламентарната група на AfD в действителност подава тъжба до Федералния парламентарен съд на Германия. В нея се твърди, че държавното управление няма право да изпраща военна помощ на Украйна, без единодушието на Бундестага.

Парламентарната група на AfD обаче отхвърля да има връзка сред този иск и общуването на Сергиенко с Вехтомов.

В отговор до Der Spiegel фракцията твърди, че единствено тя покрива разноските за правосъдния иск, който е подаден в град Карлсруе.

Според AfD, задачата на делото не е била да се забавят доставките на танкове за Украйна, а по-скоро да се изяснят конституционните права на Бундестага по въпроси, свързани с даването на помощ за сигурността на непознати страни.

До момента Германия е изпратила 18 танка Leopard 2 на Украйна. Очакваше се те да оказват помощ на Украйна да реализира териториален прогрес на бойното поле през 2023 година, само че забавянето на доставката им се показва като една от аргументите, заради които в последна сметка контраофанзивата на Киев стартира прекомерно късно.

На 3 май Вехтомов пита сътрудника на AfD: " Между другото, има ли прогрес по дейните мероприятия? " - термин от руско време, употребен като синоним на секрети политически интервенции на тоталт

Сергиенко е пътувал 18 пъти до Русия от началото на войната. Той лети до Москва на 23 февруари 2022 година - в деня след съветското навлизане в Украйна. Вехтомов е провел и еднодневно посещаване за Сергиенко и различен чиновник на AfD Бернхард Улрих Йоме до Сочи на 6 юни 2023.

Депутатът Шмит отхвърля да разяснява данните за връзки на сътрудника си с съветските служби за сигурност, като твърди, че изказванията били " неоснователни ".

Фактът, че е наел Сергиенко на работа, е разрешил на сътрудника да получи свободен достъп до целия Бундестаг. Единствените лимитирани зони са частният клуб на депутатите и председателския етаж.



Преди седмици партията още веднъж попадна в окото на бурята - над откакто следствие на Correctiv разкри по какъв начин политици от AfD са обсъждали проект за всеобщи депортации на чужденци от страната, в случай че групировката си пробие път в ръководството в няколко провинции тази година.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР