Политици и висши държавни чиновници ще могат да бъдат разследвани

...
Политици и висши държавни чиновници ще могат да бъдат разследвани
Коментари Харесай

Политици ще бъдат разследвани и по анонимни медийни публикации

Политици и висши държавни служители ще могат да бъдат разследвани и по анонимни изявления в медиите. Това стана ясно от изявление на правосъдния министър Цецка Цачева пред Българска национална телевизия. Тя разяснява новия антикорупционен закон, който ще бъде подложен на публично разискване в Народното събрание на 1 септември. 

В законопроекта отпадна опцията бъдещият антикорупционен орган - Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, да се самосезира по анонимни сигнали. Това беше планувано в така наречен закон " Кунева ", който два пъти катастрофира в Народното събрание. 

На въпрос за какво в новия законопроект е отпаднала тази опция Цачева разяснява: 

Не мисля, че информацията [към комисията] ще бъде по-малко, още повече че, както към този момент споделих - и по материали от медиите, които в огромната си част са неподписани, биха могли да стартират инспекции.  

Цачева подлага на критика различния законопроект на Българска социалистическа партия, в който се планува ръководителят на бъдещата комисия да се показва от президент. Министърът изясни, че ГЕРБ не могат да поддържат подобен вид, тъй като по този начин комисията ще бъде ръководена еднолично и не е ясно по какъв начин ще бъде предлаган нейният ръководител.

В държавния план не се планува комисията да има проверяващи функционалности, а единствено ще подава сигнал до способените институции, изясни още Цачева.

Акцентирали сме върху антикорупционата тактика, която е призната, тактика за правосъдна власт като сме стъпили на двата предишни законопроекта, известни като законопроектите " Кунева ". Постарали сме да отстраняваме противоречивите пунктове, които не срещнаха поддръжката на народните представители от 43 Народно събрание. Разширен е кръгът на лицата, по отношение на които ще работи този закон. Принципите с тези, които подсигуряват бистрота, почтеност и паритет при навлизането на персоналната, имуществената сфера при гарантиране на съответните права и свободи, сподели още тя.

В законопроекта на държавното управление ръководителят ще се избира по предложение на другите парламентарни групи, а той ще може да предлага членовете на комисиите.

Не виждаме направена предварителна оценка а влияние на този законопроект на Българска социалистическа партия и какво се цели с него. Там предлагането е за основаване на едноличен орган. Нова организация ще се управлява от ръководител. Няма съответни функционалности. Превръща се в едноличен орган, където липсва обществена процедура за избирането на ръководителя, сподели още тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР