Бежанецът от Армения Геворг Асланян, чийто живот е застрашен в

...
Бежанецът от Армения Геворг Асланян, чийто живот е застрашен в
Коментари Харесай

Бежанец от Армения търси закрила у нас, ДАБ му отказва убежище

Бежанецът от Армения Геворг Асланян, чийто живот е заплашен в родната му страна, търси протекция в България, само че Държавната организация за бежанците отхвърля да му даде леговище.

Той споделя, че през септември 2020 година е изпратен срещу волята му да води война против Азербайджан, където бях тежко ранен. След като е извършено лекуване, управляващите са поискали още веднъж да го изпратят на война, само че той е отказал.

„ На 24.05.2022 година ме лишиха от независимост и желаеха да ме убият “, написа Геворг Асланян в профила си във Facebook.

„ Успях да избягам. Започнаха да ми се обаждат и да ме заплашват, че ще дойдат при мен като при дама. Отидох в полицията. Полицията не направи нищо. На 29.05.2022 година те нападнаха жилището ми.
Полицията приключи наказателното дело.
Полицията не наказа никого от тези, които ме лишиха от свободата ми. “ – добавя той.

След като Геворг вижда, че в родината му няма институция, която да го отбрани, той и брачната половинка му вземат решение да изоставен Армения.

„ На 14.07.2023 година влязох в България с бременната си брачна половинка и подадох молба за леговище.
Разполагам с доказателства, потвърждаващи опасността за мен и фамилията ми.
На 25.03.2024 година Агенцията за бежанците ни отхвърли леговище. Подадохме тъжба в съда против отхвърли за даване на леговище. “ – споделя арменският емигрант.

Утре, 18 юни, Административният съд в София би трябвало да прегледа жалбата му.

Той е уверен, че отводът на ДАБ да му даде леговище е безпочвен и моли България да даде протекция на него и фамилията му.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР