Политиките на Байдън за студентски заеми продължават да са изправени пред правни предизвикателства

...
Правните предизвикателства продължават да са насочени към някои от политиките
Коментари Харесай

Правните предизвикателства продължават да са насочени към някои от политиките за студентски заеми на президента Джо Байдън.

Докато голямата президентска програма за опрощаване на студентски заеми беше блокирана от Върховния съд в края на юни, администрацията на Байдън също е изправена пред съдебни дела за някои от другите си промени в политиката насочени към улесняване на кредитополучателите да изплащат своите заеми.

В понеделник 5-ти окръжен апелативен съд на САЩ блокира временно новите разпоредби, които трябваше да бъдат приложени през юли, което би улеснило кредитополучателите да изтрият дълговете си, когато са подведени или измамени от техния колеж съгласно правило, известно като защита на кредитополучателя срещу изплащане.

Правилото е в сила от десетилетия. Но делото е насочено към нови разпоредби – включително една, позволяваща автоматично опрощаване на дългове една година след датата на закриване на колежа, и друга, която забранява на колежите да изискват от кредитополучателите да се съгласят на задължителен арбитраж – които сега са блокирани.

Искането за спешна забрана беше направено от Career Colleges and Schools of Texas, група от университети с печалба. В разпореждането на апелативния съд не се обясняват мотивите за решението, но се казва, че делото ще се гледа на 6 ноември.

Кредитополучателите на студентски заем все още могат да подават заявления за облекчаване на дълга съгласно правилото за защита на кредитополучателя през това време, но Министерството на образованието „няма да отсъжда или обработва засегнатите заявления съгласно новите разпоредби, докато е налице разпореждането на съда“, според уебсайта на агенцията .

Аарон Амент, президент на нестопанската Национална студентска мрежа за правна защита, предупреди, че „безброй студенти са изложени на риск да бъдат възползвани от висши спекуланти“, докато защитите не бъдат възстановени.

Друго дело оспорва опрощаване на студентски дълг в размер на 39 милиарда долара

Междувременно, в отделно дело, заведено миналата седмица, две консервативни групи съдиха, за да спрат администрацията на Байдън да извърши еднократна корекция в сметките на някои кредитополучатели, която беше насочена към по-точно отчитане на определени плащания преди това по план за погасяване, основан на доходите.

Тези планове изчисляват плащанията въз основа на дохода на кредитополучателя и размера на семейството – независимо от общия непогасен дълг на лицето. Като цяло те намаляват месечните плащания, за да помогнат на кредитополучателите да избегнат неизпълнение на задълженията по заемите си и да изтрият оставащите салда след извършване на отговарящи на условията плащания за 20 до 25 години.

Завършилите по време на свикването за връчване на дипломи на Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, в сряда, 17 май 2023 г. Университетът предлага бакалавърски и магистърски степени по изкуства и науки, бизнес, стоматология, образование, инженерство, право, медицина, медицински сестри, фармация , и социална работа. Фотограф: Bing Guan/Bloomberg Абсолвенти по време на свикването за връчване на дипломи на Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, в сряда, 17 май 2023 г. Университетът предлага бакалавърски и магистърски степени по изкуства и науки, бизнес, стоматология, образование, инженерство, право, медицина, медицински сестри, фармация и социална работа. Фотограф: Бинг Гуан/Блумбърг Бинг Гуан/Блумбърг/Гети изображения

Това, което администрацията нарече „поправки“, се очаква да доведе до анулиране на дълг на федерални студентски заеми на стойност 39 милиарда долара за 804 000 кредитополучатели, според Министерството на образованието.

Делото, заведено от New Civil Liberties Alliance от името на консервативните групи Cato Institute и Mackinac Center for Public Policy, твърди, че еднократната корекция „е по същество и процедурно незаконна“ – подобно , се казва в него, към широката програма за опрощаване на студентски заеми, отменена от Върховния съд.

Министерството на образованието обяви през юли – седмици след като другата програма за опрощаване беше блокирана – че ще започне да уведомява 804 000 кредитополучатели за предстоящото им анулиране на дълга.

Но еднократната корекция беше планирана повече от година. Обявен за първи път през април 2022 г., този ход имаше за цел да помогне на кредитополучателите, чиито плащания бяха неправилно отчетени и вече отговаряха на условията за облекчаване на дълга съгласно план за погасяване, ориентиран към доходите.

Промените последваха доклад на Службата за отчетност на правителството, който установи, че Министерството на образованието има проблеми с проследяването на плащанията на кредитополучателите и не е направило достатъчно, за да гарантира, че всички отговарящи на условията кредитополучатели получават опрощаването, на което имат право. Всъщност 7 700 заема в изплащане, или около 11% от анализираните заеми, може потенциално вече да отговарят на изискванията за опрощаване.

В изявление, изпратено до CNN, Министерството на образованието каза, че делото „не е нищо друго освен отчаян опит от страна на десните специални интереси да държат стотици хиляди кредитополучатели в дългове, въпреки че тези кредитополучатели са спечелили опрощението, което е обещано чрез доходи- управлявани погасителни планове.“

Това последно правно предизвикателство изглежда не оказва незабавно въздействие върху новия план за изплащане на администрацията на Байдън, основан на доходите, известен като SAVE (Спестяване на ценно образование), който стартира миналата седмица.

След като планът SAVE бъде напълно въведен, което се очаква да се случи през следващата година, някои кредитополучатели могат да видят месечните си сметки намалени наполовина и оставащия дълг анулиран след извършване на поне 10 години плащания.

DJ Judd на CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР