Политиката за олекотяване на училищните раници изглежда съвсем забравена, показа

...
Политиката за олекотяване на училищните раници изглежда съвсем забравена, показа
Коментари Харесай

Къде забравихме политиката за леките раници? 7 проблема, които чакат решение - Общество

Политиката за олекотяване на учебните раници наподобява напълно забравена, сподели началото на новата образователна година.

За всички класове без изключение са планувани огромен брой учебници, образователни тетрадки и пособия , всички в огромен формат, на гланцирана или плътна бяла хартия и пъстър щемпел . Пренебрегнати останаха тогавашните рекомендации на МОН учебниците да са на олекотена хартия, в по-малък формат, без доста пособия.

По традиция при започване на образователната година дебатът за тежките чанти избухва с нова мощ. Родители разгласяват фотоси с препълнените раници, чието тегло доближава до 6-7, от време на време и повече килограми. Най-голям е казусът при първокласниците и петокласниците. При най-малките раницата от време на време доближава една-трета от тежестта им, а при петокласниците влизат доста нови предмети.

Последната огромна акция против тежките раници бе през 2017 година, когато МОН предложи децата да работят единствено с учебник и тетрадка, а учебниците да се печатат на олекотена хартия, без твърди корици. Година по-късно страната отпусна пари за училищен шкафчета на близо 600 учебни заведения, които да се употребяват от учениците в началния стадий. Четири години по-късно тези ограничения имат единствено непълен резултат, а някои са комфортно забравени.

Нещо повече. Големите и скъпи учебници потвърдено не покачват качеството на образователния развой - видно от резултатите от НВО и зрелостните изпити. Остава чувството за излишно наливане на пари, което облагодетелства стеснен кръг хора, само че не и потребностите на образованието . Всичко това се заплаща от държавния бюджет (за така наречен безвъзмездни учебници до 8. клас), от джоба на родителите и гърба на учениците.

6 аргументи за тежките раници

1. Излишно много 

Всеки образователен предмет върви с набор от учебник, образователна тетрадка, пособия, сборници, а по география и история - атласи и контурни карти. Класика са БЕЛ и математиката, където има и учебници, и няколко работни тетрадки, и пособия, и няколко елементарни тетрадки - по едно и също време. Учебни тетрадки са предвидени всяка от естествените науки, че дори за тогавашното трудово образование, което в този момент носи името Технологии и предприемачество. Помагало има и по Безопасност на придвижването, а цялостен книжен комплект - по осведомителни технологии! За първокласниците пък се отпечатва обособена образователна тетрадка за предбуквения стадий, в която има едвам шест работни листа.

Парадоксално, нововъведенията в класните стаи като електронни дъски и проектори не компенсират това. Харчи се и за едното, и за другото.

2. Излишно огромни

Рядко ще намерите учебници и пособия в дребен формат. Дори сборниците по математика са във формат А4. 

3. На ненужно скъпа хартия

Буквар за първи клас на гланцирана хартия? Издателствата считат, че това е в реда на нещата. Учителите особено предизвестяват да се употребяват меки моливи, с цел да могат да пишат върху гланца. Луксозен учебник по музика за неспециализирани учебни заведения, пълен колкото азбучник на ИКЕА, на скромната корична цена от 17 лв.? Защо не - пазарът го толерира.

4. Скъпи са, доплаща се

Нищо не е гратис, даже и с безплатните учебници за 1-8 клас. Ще го удостовери всеки родител, на който всяка година му събират за пособия най-малко 50 лв.. Най-скъпи са учебниците по непознат език, които по традиция са на непознати издателства.

5. За еднократна приложимост

Дори да сте с три деца, няма да можете да ползвате помагалата и сборниците от по-голямото за по-малките. Често сборниците  по математика са за еднократна приложимост - отговорите на дилемите се попълнят вътре. Луксозните учебници по непознат език за начален стадий също са еднократни - или в тях е планувано да се написа, или имат работни листове, които няма по какъв начин да останат за идващото дете. 

6. Шкафчета и за по-големите

Учениците в гимназиите и прогимназиите по-рядко употребяват шкафчета. Така се постанова да носят в раниците си даже екипите за физическо и пособията за изобразяване.

7. Без бутилирана вода, по-вкусна храна

Бутилките с вода в допълнение утежняват раниците. Някогашните чешмички в учебните заведения от дълго време са сухи, не когато има предпочитание, способи се намират. Достъп до питейна вода или слагане на филтри на учебните чешмички може да реши този проблем. Ако се положат и старания за по-вкусна храна в учебните столове, с цел да не носят децата и обяд, това ще бъде голяма стъпка в вярната посока. Ето място, където могат да се влагат спестени средства.

Защо това е допустимо

Всяко издателство има опция да предлага учебници и пособия за учебните заведения, стига да са утвърдени от МОН. Те пък се сменят постоянно поради промени в образователните стратегии и следва печатане на нови.

Учебниците се заплащат от МОН (чрез делегираните бюджети, отпускани на училищата), а помагалата - от родителите. От първи до осми клас учебниците са безвъзмездни. От идната образователна година се планува това да важи и за гимназистите. 

Училищата сами избират с кое издателство да работят, като против това получават отстъпка за огромните поръчки. След като изберат издателства, вършат публични поръчки за доставка. Справка в портала за публични поръчки демонстрира да вземем за пример, че единствено за учебници по компютърно моделиране едно приблизително учебно заведение заплаща суми в порядъка на 4000-6000 лв. годишно за своите петокласници и шестокласници. Няколко десетки хиляди лв. излиза поръчката на всички учебници за 1-7 клас.

МОН: Мерки са взети още през 2018 година

„ Още през 2018 година (са предприети) съответни начинания за решаването на този проблем: с смяна на нормативната уредба се даде опция издателствата да отпечатват учебници на обемна хартия, която е по-лека; учебниците от I до VII клас в това число, които са с размер над 144 страници, се изготвят като две обособени книжни тела; обезпечават се средства за прилагане на електронно четими учебници на утвърдените учебници – печатни издания, за учениците от I до VII клас в това число. „ Електронно четим учебник ” е електронен артикул, чието наличие е изцяло идентично със наличието на утвърждения учебник, основан като печатно издание “ – това дават отговор от МОН на въпроси на OFFNews какво подхващат за олекотяване на раниците.

Оттам подчертават и върху слагането на шкафчета в учебните заведения – като министерството дефинира това като най-значимата мярка за предварителна защита на вероятните болести на опорно-двигателната система на подрастващите. Финансирани са 591 учебни заведения за закупуване на 111 743 шкафчета за учениците от I до VII клас. Парите са отпуснати на учебни заведения, които до тогава не са разполагали с шкафчета. Те са имали период да се снабдят с такива до март 2019 година

Препоръките на министерството

- При опция, образователните часове по еднакъв образователен предмет да се организират поредно в границите на образователния ден;

- Родителите да бъдат съветвани при избора на ученическата раница, на спомагателните тетрадки, несесерите и др.;

- Когато към образователния комплект има утвърдено повече от едно образователно пособие, учениците да носят единствено нужното за съответния образователен час;

- Препоръчаните от учителя спомагателни образователни пособия да се употребяват или единствено за работа в клас и да се съхраняват в учебното заведение, или да се употребяват единствено за работа вкъщи;

- Училищата се предизвикват да употребяват електронни учебници в клас, а хартиените – у дома, или обратно;

- Одобрените учебници и образователни комплекти са задоволителни за реализиране на компетентностите като предстоящи резултати от образованието, заложени в образователната стратегия. Закупуването на спомагателни образователни пособия е по рекомендация на учителя. Той би трябвало да съгласува с родителите метода на използването им – или единствено в час, или единствено у дома.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР