Политиката – по нашите ширини и не само, отдавна не

...
Политиката – по нашите ширини и не само, отдавна не
Коментари Харесай

Отвъд говоренето: Приложение показва коя партия всъщност е близо до нашите идеи

Политиката – по нашите ширини и освен, от дълго време не е просто „ Изкуство на възможното”. Забележителни в общественото си единодушие са партийците от всевъзможни цветове, когато става дума за комплицирани в действителност тематики като икономическия напредък, демографията, сигурността и така нататък Ако човек слуша политиците, всеки дава обещание от всичко по доста. Изкуство на невъзможното.

Колко тъкмо е невероятно нормално разбираме откакто сме дали власт на най-обаятелния претендент – огромните скокове се оказват или бебешки крачки, или напряко застой; радикалните промени пък са просто „ още от същото”. Говорещите глави обаче надалеч не се посипват с пепел: „ Вижте – изпълняваме нашата стратегия! Какво още желаете от нас?” Това нормално е моментът, в който излиза наяве, че сме дали своят вот за добре разказана приказка, а не за действителен проект – бил той за бъдещето на вашата община или дори за утрешния ден на цяла Европа.
Всичко за изменящия се континент и претендентите за власт в Европа – в платформите на bTV Специалният план на bTV Новините „ Промяната: Европа “ продължава с полемики в студията и информация от горещите точки в цяла Европа
Тук идва и мястото на приложенията за осведомен избор при гласоподаване. Чрез онлайн въпросник всеки от нас може да уточни позициите си за съответни политики (икономически, обществени, интернационалните, културни), с цел да разбере в действителност чия политическа платформа е най-близка до разбиранията му. Факти без никаква реторична багра.

„ Не повече от един от петима гласоподаватели получава резултат, който подхожда на предходните му планове за гласуване”, показват политолозите Лоренцо Чики и Диего Гарсия от Европейския академични институт. Те са част от екипа на университета, който е създал инструмента euandi2019. Той демонстрира околните до гласоподавателя партии както в родината му, по този начин и в целия Европейски съюз.

bTV е извънреден сътрудник на самодейността в България.

По плана са работили 122 откриватели от цяла Европа, като са обхванати 270 партии – с позициите им по 22 основни за бъдещето на Европейски Съюз въпроса. Всяка позиция е с съответен източник, който е указан. Изследователите признават, че в сегашния си тип партийните платформи постоянно се оказват дълги и сложни за схващане текстове, които или изобщо не се разгласяват, или виждат бял свят прекомерно късно в хода на акцията.



Авторите на euandi2019 признават, че някои политически системи имат изкривявания в една или друга посока (както, да вземем за пример, у нас постоянно се спори дали главните леви или десни партии са действително леви или десни – б.р.), само че са безапелационни, че стандартизираният въпросник въпреки всичко слага нещата в явен подтекст – изключително в композиция и със сравненията с партии от целия Европейски Съюз.
Диего Гарсия (л.) и Лоренцо Чики (д.) Снимка: bTV
Можем ли да вършим съпоставения сред този вид въпросници, в които от мнението по съответни тематики стигаме до имената на партии и обичайна социология, където процесът върви наопаки – симпатизанти на дадени партии изричат мнение по разнообразни въпроси? Чики и Гарсия приканват да не бързаме със заключенията: „ Потребителите на сходни приложения нормално са с високо обучение, схващат технологиите. Естествено, те не са представителна извадка”.

В същото време, откривателите признават, че онлайн въпросникът има съществено преимущество пред изявлението „ Лице в лице” – няма деформиране поради желанието на респондентите да се харесат и по този начин, в общия случай, отговорите са по-честни.

Можете да видите въпросника ТУК

Има и различен резултат – Чики и Гарсия показват, че когато приложението покаже, че концепциите ти са близки до тези на дадена партия, това може да те накара да гласуваш, дори и преди да не си имал сходно желание или пък да промениш решението си за това кого да подкрепиш.

Когато виждаш какво мислят всички партии по проблемите, които те вълнуват, можеш ли към момента да твърдиш: „ Нямам за кого да гласоподавам!”? „ Приложенията за осведомен избор при гласоподаване сигурно са създадени и с цел да покажат, че съществуват други възможности – и то в някои случаи по-близки, в сравнение с някой очаква”, означават политолозите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР