Политиката на служебното правителство в преработването и износа на горива,

...
Политиката на служебното правителство в преработването и износа на горива,
Коментари Харесай

Алексиев: Износът на суров петрол от България е забранен, на нефтопродукти - не

Политиката на служебното държавно управление в преправянето и износа на горива, е ориентирана към обезпечаване на по-добри цени за потребителите и вземане предвид с правната рамка на Европейския съюз. Това съобщи вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев в отговор на въпроси от медии.

„ България сега има най-евтините горива в Европа, което е сериозен триумф. Ще продължим да работим в тази посока “, сподели вицепремиерът.

Той напомни, че е квалифицирано и сложено на публично разискване решение на Министерски съвет за разрешаване на износа на създадените в рафинерията в Бургас горива – бензин, мазут, газьол.

Христо Алексиев бе безапелационен, че износът или реекспортът на недопечен нефт от България е безусловно неразрешен.

„ Износът на нефтопродукти и сега не е неразрешен. Продължаваме актуалната обстановка. Предишното постоянно държавно управление на България е поискало дерогация за импорт на недопечен нефт. Защо тогава да ограничаваме производството на своята рафинерия единствено до вътрешно ползване, вместо тези горива да се изнасят? “.

Вицепремиерът уточни, че в случай че се преработват горива в по-голям мащаб, рафинерията може да си разреши по-добри цени за потребителите. По думите му по този метод България ще резервира своето външнотърговско салдо и експортна ориентираност. С новите промени, които предлага служебното държавно управление, ще има опция да бъдат обложени свръхпечалбите на тези, които създават, преработват и търгуват с нефтопродукти.

Христо Алексиев осведоми, че следва да бъде импортиран законопроект в Народното събрание, който регламентира облагането на свръхпечалбите.

„ Калкулациите, които сме създали демонстрират, че свръхпечалбите от търговията и производството на горива, могат да донесат на бюджета сред 800 милиона лева и 1 милиард лева следващата година. За тази година предстоящите доходи са към 100 милиона лева ”, добави той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР