Политикът стои на входа и на изхода, контролира и се

...
Политикът стои на входа и на изхода, контролира и се
Коментари Харесай

АЕЖ: Медиите са подложени на силен политически натиск


Политикът стои на входа и на изхода, управлява и се намесва в наличието на журналистическите материали. Политическият напън върху медиите се завръща.

Това са констатациите на Асоциацията на европейските публицисти – България /АЕЖ/, която е направила онлайн проучване за свободата на словото, съобщи кореспондент на БГНЕС. Изследването е национално, не е представително, интервюирани са 200 публицисти от цялата страна. То е направено в интервала май-юни тази година.

Проучването демонстрира, че през 2017 година се завръща пълзящата неустановеност и надигаща се паника в общото чувство за липса на независимост, уточни създателят на разбора Илия Вълков, който е публицист и член на асоциацията. Анкетата демонстрира, че 42% от публицистите правят оценка свободата на словото като „ неприятна “, 4.5% - като „ добра “, 27.7% - като „ доста неприятна “, а 25.3% - като „ приемлива “. „ Общото чувство за въздействие извън върху работата на журналиста е притеснителна, уточни Вълков. Той добави, че изследването е посочило недвусмислено, че политиците са изместили икономическите субекти и рекламодателите в упражнявания напън. Заплащането на журналистическия труд е сред 500 и 1000 лева, седмичният труд доближава 41 – 50 часа, акцентира той.

Много мощна е автоцензурата в журналистическата специалност – 10% от запитаните декларират, че я ползват постоянно, 42%, че сами са се ограничавали, само че пък 48% декларират, че в никакъв случай не са си налагали ограничавания.

Друго проучване – на Фондация „ Медийна народна власт “ демонстрира какво е положението на специалността, разяснява нейният представител Орлин Спасов. Оказва се, че публицистиката е съвременна специалност, упражнявана от образовани хора, съобщи той. Голяма част от публицистите произлизат от фамилии, в които и двамата родители са с висше обучение. Проучването демонстрира, че самите публицисти са с висше обучение, или са в развой на завършването му. Средното обучение на публицистите е най-често е с филантропична ориентировка, съобщи Спасов. Според него в специалността се следи трудова миграция – поради неприемливи условия на труд, незадоволително възнаграждение или напрежение на работното място. В редица случаи публицистите сменят местоработата си поради банкрути на притежателите или стопански проблеми, съобщи Спасов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР