Политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев може да

...
Политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев може да
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Проектът на Петков и Василев взима поне 10%


Политическия план на Кирил Петков и Асен Василев може да вземе най-малко 10% на идващите избори, макар че занапред ще излиза наяве под каква форма тъкмо двамата ще вземат участие. Това демонстрира изследване на „ Алфа рисърч “ за електоралните настройки.

„ ИТН “ губят най-вече поддръжка измежду партиите, които бяха в 45-ото и 46-ото Народно заседание. Българска социалистическа партия връщат доверие, което се дължи на това, че демонстрираха отвореност и предпочитание за разговор, означават социолозите.

ГЕРБ този път ще са първи, само че още веднъж ще са в изолираност. На кантар е влизането на „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “. „ Демократична България “ също покачват резултата си.

Партията на Слави Трифонов бележи спад с към 7% спряво предходните избори. От „ Алфа рисърч “ мерят към 16,9% от гласоподавателите, които твърдо са решили да гласоподават.

ГЕРБ взимат към 21 на 100. Оставайки настрана от най-яростните кавги и обиди в Народното събрание, някогашните ръководещи резервират твърдото си ядро, само че неналичието на вероятност, в това число заради отсъствието на сплотяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу, разясняват анализаторите.

Българска социалистическа партия, които направиха много опити за взаимни отстъпки, покачват резултата си до 16.5%, съвсем застигайки Има Такъв Народ. На дребна отдалеченост след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е „ Демократична България “ с 13.2%.

Движение за права и свободи резервира обичайните си позиции – 9.6%.

„ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ е на ръба за влизане в Народното събрание (4.1%). От националистическия набор най-близо, само че към момента устойчиво под 4%ия предел, е " Възраждане " (3.5%).

Три електорални трендове могат да бъдат прочетени в тези настройки – отлив на гласоподаватели, прегрупиране, усилване на конформизма, като реакция против радикализацията на политическите партии. Показателен е фактът, че макар надделяващият към момента оптимизъм за съставяне на държавно управление от третия опит (38% считат, че идващият парламент ще излъчи държавно управление, а 28% са на противоположното мнение), той е с близо 20 на 100 по-нисък, в сравнение с през юли, когато близо 60% чакаха сформирането на държавно управление. Тази заредена с рецесии и неизвестности обстановка отваря нишата за още по-нови нови планове, разясняват от „ Алфа Рисърч “.

Първото тестване на възможния план на Петков и Василев в изследването на " Алфа Рисърч ", демонстрира капацитет от 8-9% от твърдо решилите да гласоподават. На тази база може да се счита, че този план изрично се цели в следствие не по-малък от " десятка “. Според социолозите проектътще „ краде “ гласове от ИБГНИ, Има Такъв Народ и Демократична България.

За момента, при цялата неопределеност по отношение на действителната политическа физиономия на новия план, той вещае най-малко няколко труса в в този момент настоящите политически субекти: най-голяма се Регистрираните електорални настройки към началото на септември могат да бъдат обсъждани като директна глоба на гласоподавателите към цялостното държание на партиите в 46-тия парламент и особено, към проявената отговорност и подготвеност в опитите за сформиране на държавно управление.

Като цяло се следи електорална готовност при започване на септември и от конкуренцията в изборите зависи тя да бъде непокътната, предизвестяват социолозите.

Непосредствено преди разпускането на Народното събрание 51.7% от пълнолетните жители заявяват подготвеност да вземат участие в идващите парламентарни избори, а 55.4% - в президентските.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР