Политическите сили, които евентуално ще излъчат редовно правителство, трябва първо

...
Политическите сили, които евентуално ще излъчат редовно правителство, трябва първо
Коментари Харесай

Стефан Янев настоя за коалиционно споразумение за правителство

Политическите сили, които вероятно ще излъчат постоянно държавно управление, би трябвало първо да сключат съдружно съглашение, в което ясно да са написани разпоредбите, по които ще действа обединението, подкрепяща кабинета, както и нейните цели.

Това разгласи водачът на „ Български напредък “ (БВ) Стефан Янев пред президента Румен Радев. Той е последният лидер на парламентарна групировка, който беседва с президента в границите на консултациите, провеждани от Радев през последните седмици за търсене на излаз от политическата рецесия. Публичната среща сред двамата продължи изненадващо малко - по-малко от 15 минути, а тонът беше напълно кротичък, напълно друг от предните срещи на Радев, на които той влезе в открити спорове с редица политически сили - ГЕРБ-СДС, Политическа партия и Българска социалистическа партия. Лекотата, с която мина диалогът, безспорно се дължи на обстоятелството, че Янев е някогашен длъжностен министър председател, назначен от президента, и двамата се схващат добре.

Президентът се поинтересува какъв съгласно Янев е най-подходящият формат на едно постоянно държавно управление - дали да бъде формирано от специалисти или да се запълни с партийни представители, с цел да носи ясна политическа отговорност. Според водача на БВ обаче на този стадий е по-важно политиците да се схванат за правилата и целите на бъдещата ръководеща коалиция. Всяка парламентарна групировка би трябвало първо да излъчи контактна група, с която да беседва с останалите, тъй че да се приготви съдружно съглашение, счита Янев. На по-късен стадий може да се дефинира какви да са лицата, които да вземат участие в кабинета.

За отбелязване е, че мненията на Радев и Янев за актуалната обстановка в Народното събрание на практика съответстваха изцяло. Държавният глава дори се оплака на някогашния си зависещ от останалите политически сили: " От началото на тези съвещания измина към този момент месец. Предоставих задоволително време на парламентарните политически партии да излязат от конфронтационната изразителност на изборите и да намерят рационален консенсус за сформиране на кабинет. Но не виждам резултат в тази посока. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР