Политическите реакции на общата декларация на НС за военните действия

...
Политическите реакции на общата декларация на НС за военните действия
Коментари Харесай

БСП и Възраждане за българската позиция: Между `парад на васалитета` и `цената на санкциите` |

Политическите реакции на общата декларация на Народно събрание за военните дейности в Украйна не закъсняха. Българска социалистическа партия и " Възраждане " обясниха за какво не поддържат глобите против Русия, а от ГЕРБ приканиха ръководещите да скъсат коалицонното си съглашение. 

След повече от 6 часа дебати 

Точките на декларацията се гласоподаваха настрана - Българска социалистическа партия се възпротивиха на втората точка от декларацията, която поддържа налагането на наказания на Русия, и гласоподаваха " въздържал се ", а " Възраждане " бяха срещу. 

След приемането на декларацията Българска социалистическа партия, " Възраждане " и ГЕРБ побързаха да обяснят гласуването си.

Костадин Костадинов: " Парад на васалитета "

С тези думи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява признатата обща декларация на Народното събрание за войната в Украйна.

Парламентарната му група се разграничи от нея и разгласи, че декларацията е на 6 от 7-те партии в Народно събрание. Костадинов съобщи, че те не поддържат налагането на наказания, тъй като това било " решение, което някой различен е взел ".

В типичния си жанр той заприказва за непознати въздействия и посолства. Костадинов повтори и тезата на съветския президент Владимир Путин, който в последните си речи сравняваше събитията в ДНР и ЛНР с тези в Югославия, Сирия, Либия и Ирак.

Той преповтори и други тези на Путин - че интернационалното право е мъртво от 1999 година, както и че имало " украински националисти ", виновни за рецесията.

Костадинов дефинира интернационалната общественост и България като " оплаквачки на непознати гробове " и изясни изказванието си с това, че Украйна не е член на НАТО.

" Българска страна съществува единствено на книга и на хартия. България е долнопробна колония ", съобщи той в края на изявлението си.

Българска социалистическа партия: Когато се вкарват наказания, никой не пита кой заплаща цената

" Това е наша поредна позиция, която може да бъде проследена до 2014 година обратно. Тук, освен това гласоподаване, ние изхождаме действително от националния български интерес ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов. 

По думите му, когато се вкарват наказания, никой не пита кой заплаща цената. " Големите стопански системи намират метод да ги заобиколят, а най-сетне страни като България се оказват пострадали в тази обстановка. Това е главната причина да не подкрепим тези наказания и да гласуваме „ въздържал се “, изясни той. 

Подобна теза имаха и от " Възраждане ". 

ГЕРБ: Управляващите да скъсат съдружното си съглашение

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че не може да одобри ръководещо болшинство без ясни позиции по извънредно значими въпроси като Украйна. 

" Чухте какъв брой идеологически разнообразни са партиите в ръководството. Днес по време на война се стигна до това, че болшинството на ръководещите не можа да вземе общо решение. Наложи се опозицията да поддържа общата позиция пред света и нашите евроатлантически сътрудници ", сподели Атанасова. 

Тя недоумява за какво на този ден ръководещите не са скъсали коалиционното си съглашение.

" Допустимо ли е министър в страна член на Европейски Съюз и НАТО да не посочва войната с същинското ѝ име? Допустимо ли е партии, които са част от Европейски Съюз и НАТО, да гласоподават срещу позиция, към този момент подкрепена от външния министър, която ще стана публична позиция на България? Надявам се това да бъде урок за премиера - на кого може да разчита за страната в тежки за България и Европа рецесии ", съобщи Десислава Атанасова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР