Политическите опоненти на руския диктатор Владимир Путин за първи път

...
Политическите опоненти на руския диктатор Владимир Путин за първи път
Коментари Харесай

Politico: В Русия заговориха за оставката на Путин, предстоят решаващи месеци

Политическите съперници на съветския деспот Владимир Путин за първи път от две десетилетия позволяват вероятността той да подаде остава. На фона на неуспехите в Украйна на съветските военни, в Русия към този момент се разяснява кой може да поеме властта в Кремъл след него, написа Politico.

Войната в Украйна се обръща против Путин и срутва визията за неговата непобедимост, по върховете на съветската власт стартира вътрешна битка и се появиха критици на военно-политическото командване, установи изданието.

" Сега служителите наподобява се пробват да се възползват от изменящия се политически ландшафт. Източници в Кремъл свидетелстват за прояви на обществено инакомислие от страна на представители на съветския хайлайф, по-конкретно от страна на чеченския водач Рамзан Кадиров и ръководителя на групировката „ Вагнер " Евгений Пригожин. " – показва някогашният съветски министър председател Михаил Касянов

Той е на мнение, че властта на Путин може ненадейно да отслабне:

" Смятам, че след три-четири месеца ще станат съществени промени. “

Други съперници на диктатора заобикалят прогнозите, само че са съвсем сигурни, че войната води до прелом и слага началото на края на Путин.

Кадиров и Пригожин не нападнаха непосредствено Путин, което е преференциално за Кремъл, защото му дава опция да трансферира отговорността за неуспехите в Украйна върху Министерството на защитата и генералитета. Путин към този момент употребява тази тактика, като укори военното министерство за неуспеха на мобилизацията.

Той обаче не укори нито Пригожин, нито Кадиров, макар рецензиите от тяхна страна. Кадиров даже получи чин генерал-полковник.

Предприемачът Михаил Ходорковски, прочут с опозиционните си позиции, съобщи, че в Русия ясно се виждат признаци на вътрешна битка за власт сред два алианса: " партията на войната " отпред с Кадиров и Пригожин, и противоборстващата секта от органите за сигурност, Шойгу и Валерий Герасимов, началника на Генералния щаб. Той разказа два вероятни сюжета при положение, че войната продължи да носи провали на Путин.

Според първия сюжет лагерите ще се обединят и ще изискат оставката на Путин. Властта в Кремъл ще поеме министър председателят Михаил Мишустин и ще стартира борба за това кой да го управлява.

Според втория сюжет ще има конфликт сред двата конкуриращи се алианса.

Същевременно Ходорковски не е сигурен дали Путин ще може да преживее последствията от своята война.

" Вече не го считам за прагматичен. Той от ден на ден е движен от страстите си. " – отбелязва опозиционерът.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР