Политически скандал в България заради данъка върху руския газ. Министър:

...
Политически скандал в България заради данъка върху руския газ. Министър:
Коментари Харесай

Румънските медии: Политически скандал в България заради данъка върху руския газ

" Политически скандал в България поради налога върху съветския газ. Министър: Президентът, бранител на Газпром против националните ползи ", е заглавието на началната страница на Digi24.ro, видя " Фокус "

" Налагането на налог върху съветския газ, преминаващ през България, провокира политически спор в София сред държавното управление и президента Румен Радев ", отбелязва G4Media.ro.

Българският държавен глава сезира Конституционния съд по отношение на наредбите на Закона за надзор върху използването на ограничаващи ограничения, поради дейностите на Русия, които дестабилизират обстановката в Украйна, която постанова " енергийни такси " върху вноса на съветски природен газ в България, както и по превозването им за Европа през територията на България.

Президентът декларира, че са нарушени редица разпореждания от българската конституция. Спорните текстове са несъвместими с правилото за правомерност на налозите и таксите, защото в началото не е ясна правната същина на нововъведената " вноска " и дали тя е налог, такса или мито, споделят от президентството.

Според президента са били нарушени и правилата за гарантиране на правото на благосъстоятелност и свободната стопанска самодейност. Радев счита още, че законът е признат в несъгласие с разпоредбите за практикуване на законодателна самодейност и правилото на правовата страна.

Президентът на България незабавно получи отговор от министъра на финансите. 

Националният интерес е ползата на Република България, а не на Руската федерация или на " Газпром ". Така финансовият министър Асен Василев разяснява подадената от президента Радев тъжба в Конституционния съд против новите налози, които държавното управление вкара за преноса на съветски природен газ. " С това деяние президентът Румен Радев се самоопредели като бранител на Газпром, в прорез с българския народен интерес. Това е позор за президентската институция “, сподели на брифинг Асен Василев. 

Такса за директно прекосяване на съветски газ през територията на България България вкара налог върху съветския природен газ, преминаващ директно през нейна територия, което накара търговците да се чудят дали решението на управляващите в София няма да провокира спор с Москва, в подтекста на така и така нестабилния газов пазар.

Според нов закон, който беше оповестен в средата на октомври в Държавен вестник и влезнал в действие незабавно, се вкарва такса от 20 лева (10,76 долара) за всеки мегаватчас газ, приближаващ от Русия. Това се равнява на почти 20% от референтната цена на природния газ на борсата в Амстердам, написа Bloomberg. 

Въпреки че България не внася газ от Русия за личните си потребности, това е значим маршрут за газа, който Русия към момента изпраща по тръбопроводи към Европа след всеобщите съкращения през 2022 година Почти половината от природния газ, доставян от Русия по тръбопроводи, влиза в България от Турция посредством тръбопровода Турски поток, с цел да бъде доставен по-нататък до Унгария, Сърбия и други елементи на Южна Европа. 

Руската група " Газпром " не разяснява решението на управляващите в София, само че унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, чиято страна се възползва от огромна част от съветския природен газ, преминаващ през България, разкритикува решението като " недопустимо ". 

" За държава-членка на Европейския съюз да заплашва доставките на газ на друга държава-членка е срещу европейската взаимност, правила и е недопустимо ", сподели Сиярто по време на посещаване в Москва през октомври, където участва на енергийна конференция. Нормативният акт има за цел да приложи глобите, наложени на Русия от Европейския съюз в отговор на нахлуването в Украйна. Сред задачите на закона са " заслужено облагане на облагите, осъществени на територията на страната и увеличение на приходите в бюджета ", считат народните представители, създали нормативния акт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР