Политическата система в СССР, формалните и неформални лидери на страната,

...
Политическата система в СССР, формалните и неформални лидери на страната,
Коментари Харесай

Топ 10 на най-често срещаните въпроси за СССР

Политическата система в Съюз на съветските социалистически републики, формалните и неофициални водачи на страната, отношението към религията в Съюз на съветските социалистически републики и необятните размери на Съюза – отговаряме на най-често задаваните въпроси за руската история.
Защо е основан Съюз на съветските социалистически републики?


Степан Дудник

Съюз на съветските социалистически републики е основан, с цел да сплоти новосформираните руски социалистически републики към концепцията на Ленин да възпламени международна социалистическа гражданска война и в последна сметка да образува световна социалистическа страна. Ето по какъв начин се случва това.

След революцията през 1917 година Руската империя се разпада. Скоро, през 1918 година, се образуват обособени руски социалистически републики на територията на Централна Русия, Украйна, Белорусия и Кавказ. Руската руска федеративна социалистическа република (РСФСР) със столица в Москва е центърът, към който се оформя новата страна.

През 1920 година сред Русия и Украйна е подписан контракт за единение, следвани от сходни съглашения сред Русия е Белорусия и кавказките републики през 1921 година. Според договорите Руската федеративна социалистическа република получава правото да съставлява всички останали републики на интернационалната сцена и да подписва дипломатически документи от тяхно име. В РСФСР са ситуирани и седемте съществени министерства – на защитата, на националната стопанска система, на външната търговия, на финансите, на труда, на железниците, на пощите и телекомуникациите.

На 30 декември 1922 година първият Общосъюзен конгрес на препоръките утвърждава Договорът за основаването на Съюз на съветските социалистически републики (подписан сред Руската СФСР, Транскавказката СФСР, Украинската ССР и Беларуската ССР).
Ленин „ цар “ на Съюз на съветските социалистически републики ли е?


Fototeca Gilardi/Getty Images

Не, тъй като през 1917 година  царизмът в Русия завършва с абдикирането на Николай II от съветския престол.

След Революцията през октомври 1917 година  болшевиките, водени от Владимир Ленин, идват на власт.

Владимир Ленин (1870-1924) е първият лидер на РСФСР – ръководител на Съвета на националните комисари („ Совнарком “). Той е и водач на Комунистическата партия, която в последна сметка взема в ръцете си ръководството на целия Съюз на съветските социалистически републики посредством Политбюро. Формално Ленин не е единственият водач на страната – той дава отговор единствено за вземането на решенията в Совнарком. На процедура, обаче, Ленин просто издава заповеди, а марионетните министри („ националните комисари “) ги извършват.

Официално Ленин остава на власт до гибелта си през 1924 година, само че през последните години на живота му Йосиф Сталин, който е член на Политбюро, поема властта и е водеща фигура в страната.
Съюз на съветските социалистически републики суверенна страна ли е или е цялост от страни?


Russia Beyond (Снимка: Sputnik)

Съюзът на руските социалистически републики публично е федеративна страна, обединяване на отчасти самостоятелните руски социалистически републики, всяка от които си има лично държавно управление и комунистически партии.

Всъщност, републиканските държавни органи нямат съвсем никаква самостоятелност и са напълно подчинени на централното държавно управление на Съюз на съветските социалистически републики, което се намира в Москва. Съюз на съветските социалистически републики е еднопартийна страна, ръководена от Комунистическата партия на Съюз на съветските социалистически републики.
Колко републики има в Съюз на съветските социалистически републики?
Броят на руските социалистически републики в Съюз на съветските социалистически републики с годините варира от 4 до 16. През 1922 година Съюз на съветските социалистически републики е образувана от съветската, беларуската, украинската и транскавказката ССР.

През август 1940 година, когато Молдовската, Латвийската, Литовската и Естонската ССР се причисляват към Съюз на съветските социалистически републики, броят на републиките става 16, а през 1944 година Тувинската национална република също става част от Съюза. Но в Съюз на съветските социалистически републики тя става Тувинска самостоятелна област, част от Руската СФСР.

През 1956 година Карело-финската руска социалистическа република, която съществува от 1940 година, също става част от Руската СФСР като Карелска самостоятелна руска социалистическа република. Броят на републиките става 15 и си остава подобен до разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година.
Как се назовава президентът на Съюз на съветските социалистически републики?


Sputnik

В Съюз на съветските социалистически републики формалният държавен глава и същинският водач през по-голямата част от времето са разнообразни хора.

Официално, от 1922 година президентът е главата на Президиума на централния изпълнителен комитет на Съюз на съветските социалистически републики (ЦИК). Защо ли? Защото официално Съюз на съветските социалистически републики е страна на народа и висшият ѝ орган е Конгресът на препоръките на Съветския съюз – конгресът от депутати от цялостен Съюз на съветските социалистически републики.

Но Конгресът на препоръките не може да се привиква непрекъснато, по тази причина си има собствен Централен изпълнителен комитет, който е управителен орган сред сесиите. Именно този Централен изпълнителен комитет назначава държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики.

През 1938 година Конгресът на препоръките като ръководещ орган е сменен от Върховния съвет на Съветския съюз и неговият президиум поема функционалностите на Централния изпълнителен комитет. От 1938 година главата на Президиума на Върховния съвет на Съветския съюз става глава на Съюз на съветските социалистически републики.

А през 1990-1991 година, тъкмо преди разпадането, Съюз на съветските социалистически републики се оглавява от Михаил Горбачов, първият и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики.

На процедура Съюз на съветските социалистически републики се оглавява от идеологическия водач на Комунистическата партия на Съветския съюз, който, още от времена та на Сталин, се назовава Генерален секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз.
Атеистична страна ли е Съюз на съветските социалистически републики?


ТАСС

„ Трябва да се борим против религията “, споделя Владимир Ленин. Ранните години на Съюз на съветските социалистически републики са белязани от непрекъсната борба против религиозните вярвания, които болшевиките считат за остарели. Те се борят най-много против съветската православна религия. Религията обаче е преследвана и в мюсюлманските и будистки елементи на Съюз на съветските социалистически републики.

От 1917 година на Православната черква ѝ е неразрешено да записва раждания, гибел, бракове и разводи. Указът за делене на църквата от страната и на учебните заведения от църквата, признат от Съвета на националните комисари на РСФСР на 20 януари 1918 година, афишира независимост на религиозните вярвания. Със същия декрет религиозните организации са лишени от всевъзможни права на юридически лица.

Религията обаче в никакъв случай не е публично неразрешена в Съюз на съветските социалистически републики. Въпреки че препоръките затварят множеството църкви, те не не разрешават непосредствено на християните, мюсюлманите, евреите и почитателите на други религиозни вярвания да се молят. Активните религиозни бранители се считат за психологично заболели и се вкарват в психиатрични клиники, само че религиозните вярвания по този начин и не са оповестени за закононарушение в Съюз на съветските социалистически републики.
Комунистическа партия на Съветския съюз ли е държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики?


Михаил Кулешов/Sputnik

Официално Комунистическа партия на Съветския съюз е единствената политическа партия в Съветския съюз. Тя се афишира за „ направляващото ядро “ на страната, според конституцията от 1936 година. Въпреки че публично Партията не може да е държавно управление, висшите ѝ органи директно въздействат върху образуването на държавното управление.

Лидерът на партията е глава на държавното управление и извършва длъжността на общоприет секретар, министър председател или държавен глава, или и два от трите поста по едно и също време, само че в никакъв случай и трите по едно и също време. Партийният водач е в действителност ръководител на Политбюро и основен началник на Съветския съюз.
Как се назовава Съюз на съветските социалистически републики преди 1922 година?
Преди 1922 година няма Съюз на съветските социалистически републики. Той се образува към четири руски социалистически републики – Руската, Белоруската, Украинската и Транскавказката ССР. Името на Русия сред 1917 и 1922 година е Руска руска федеративна социалистическа република (РСФСР).
Съюз на съветските социалистически републики най-голямата страна на света ли е?


Михаил Озерский/Sputnik

С територията си от 22 402 200 кв.км и 11 времеви зони Съюз на съветските социалистически републики в действителност е най-голямата страна на света по време на съществуването си. Статутът на най-голяма страна на света на Съюз на съветските социалистически републики е завещан от неговия приемник – Руската федерация.
Защо Съюз на съветските социалистически републики се разпада?
Повечето историци са на мнение, че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики се дължи на композиция от политически, стопански и обществени фактори. Някои учени настояват, че Съюз на съветските социалистически републики се разпада поради водачите му, които от дълго време към този момент не вярвали в концепциите, които проповядвали.

Непосредствената причина за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики е перестройката на Горбачов – поредност от държавни промени, целящи да спасят стопанската система на страната. Реформите обаче водят до необятен обществен спор за руската власт и ролята на Партията, а по-късно и до етническо напрежение и беднотия, което кара републиките да разгласят своята самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики. В последна сметка, това провокира неговото раздробяване през 1991 година.

 Президентът на РСФСР Б. Н. Елцин (вляво) и ръководителят на Върховния съвет на Република Беларус С.С. Шушкевич (вдясно) подписват Споразумението за основаване на Общността на самостоятелните страни. Беларуска ССР. 8 декември 1991 година

Президентът на РСФСР Б. Н. Елцин (вляво) и ръководителят на Върховния съвет на Република Беларус С.С. Шушкевич (вдясно) подписват Споразумението за основаване на Общността на самостоятелните страни. Беларуска ССР. 8 декември 1991 г.Юрий Иванов/Sputnik

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР