Политическата криза идва в особено неподходящ момент за Италия и

...
Политическата криза идва в особено неподходящ момент за Италия и
Коментари Харесай

Краят на Марио Драги и защо това е опасно за Италия и ЕС

Политическата рецесия идва в изключително несъответствуващ миг за Италия и за Европейски Съюз. Драги оставя за идващото държавно управление осъществяването на основни промени, от които зависи приемането на 200 милиарда евро от Европейски Съюз. Най-големият призрачен сън на вложителите и на Европейски Съюз е едно крайнодясно държавно управление в Италия, което да заплаши финансовата непоклатимост и нежното единение в Европейски Съюз по войната в Украйна.
Вероятно най-хубавото изложение на чувството, което провокира неочакваният политически трус в Рим, пристигна от еврокомисаря и бивш италиански министър председател Паоло Джентилони, който съобщи, че той и неговите сътрудници в Брюксел следят протичащото се със " загрижено учудване ". И фактически Италия напълно не е синоним на управническа непоклатимост, само че актуалната политическа рецесия е по-озадачаваща от нормалното. А също по този начин и идва в изключително несъответствуващ миг както за Италия, по този начин и за Европейски Съюз.

След като предходната седмица подаде оставка, която не беше призната от президента, за няколко дни изглеждаше, че италианският министър председател Марио Драги въпреки всичко ще остане на поста. Уверението му пред италианския Сенат в сряда сутринта, че е подготвен да продължи, стига партиите в разнородната му коалиция да поддържат програмата му за промени, провокира въздишка на облекчение в Италия и у сътрудниците й. Новината донесе известно утешение и на пазарите ден преди. Разликата в доходността по десетгодишните италиански държавни облигации и немските спадна до 2%, откакто в петък се беше разширила до 2.27% - най-високото равнище от месец.
Реклама
Надеждата обаче угасна няколко часа по-късно, когато се оказа, че три от партиите в обединението - " Форца Италия " на Силвио Берлускони, крайнодясната " Лига " на Матео Салвини и Движение " Пет звезди " на Джузепе Конте - бойкотират вота на доверие и отхвърлят да поддържат премиера. С което облаците над Италия и еврозоната напълно се сгъстиха.

Оттук единственото, което Драги може да направи, е още веднъж да връчи оставката си на президента Серджо Матарела и този път той няма причини да не я одобри. Италия съвсем несъмнено отива към предварителни избори и резултатите от тях ще имат съществено отражение върху тревожното финансово положение на третата по величина стопанска система в еврозоната и върху политиката на Рим към войната в Украйна.
Петзвездна драма
Преди 17 месеца. На 14 юли златният интервал на непоклатимост ненадейно зави към типичния за Италия безпорядък, когато Драги разгласи отдръпването си поради отхвърли на популистите от Движение " Пет звезди ", една от партиите в необятната " коалиция на националното единодушие ", да поддържат пакет ограничения за намаляване на резултата от енергийната рецесия. Въпреки че законопроектът беше признат с гласове от останалите партии, Драги връчи оставката си на президента Серджо Матарела. Отказът на президента да я одобри направи обстановката още по-объркана.

Така към високата инфлация, опасността за преустановяване на съветските газови доставки, незатихналите резултати от пандемията и терзанията към размера на италианския дълг се прибави и политическа неустановеност. Която с изключение на всичко останало заплашва и напъните на страната да извърши амбициозните промени, нужни за приемане на идващите траншове от възстановителния фонд на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро, 200 милиарда евро от които са предопределени за Италия.
Реклама
Действията на Матарела са обясними освен поради този обезпокоителен декор, само че и поради обстоятелството, че гласуването на пакета от ограничения в Сената сподели, че държавното управление разполага с болшинство даже без Движение " Пет звезди ". Ето за какво президентът помоли Драги да се яви още веднъж пред двете камари на Народното събрание на 20 и 21 юли, с цел да тества поддръжката за държавното управление си и да продължи със сегашната или с нова коалиция. С което на процедура Матарела натисна бутона " пауза " на тиктакащата политическа рецесия и даде на Драги време да размишления.

В убеждаването му да остане се включиха цялостен хор гласове от Италия и чужбина. Сред тях беше и външният министър Луиджи ди Майо, някогашен водач на Движение " Пет звезди ", който преди месец се отдели и образува своя партия поради противоречие с опитите на сегашния водач Конте да подкопава твърдата позиция на държавното управление в поддръжка на Украйна. " В Москва подвигат тост, защото главата на Марио Драги беше сервирана на Путин на сребърен поднос ", съобщи Ди Майо в изявление за националното радио.

Докато политиците се впуснаха във френетична серия от срещи и совалки, в няколко града в страната се организираха демонстрации в поддръжка на Драги. Проучване на Demos, извършено след подаването на оставката предходната седмица, демонстрира, че 65% от италианците желаят той да остане до идната година и единствено 27% избират предварителни избори наесен. Президентът на националната бизнес асоциация Confindustria Карло Бономи уточни в изказване, че " интернационалното доверие към Драги е единственият вероятен отговор на провокациите " под формата на енергийна и икономическа рецесия, надвиснали над италианските компании и фамилии. Близо 2000 кметове и 250 бизнес организации го поддържаха и желаеха да остане. А испанският министър председател Педро Санчес изрази мнението на голям брой сътрудници на Италия със собствен текст в Politico със заглавие " Европа има потребност от водачи като Марио ".

Цялата тази сила обаче потъна в блатото на италианската политика в сряда вечер. Тогава Драги още веднъж завоюва гласуването, само че отдръпването на поддръжката на три от партиите в обединението не му оставя път напред.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Компании 3 Отбрана 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Транспорт 1 Право 2 Икономика 3 Отбрана Реклама А след Супер Марио накъде
Дори с вдъхващото убеденост наличие на Драги отпред в Рим и нвеститорите бяха почнали да се тревожат за внушителния дълг на Италия (възлизащ сега на над 150% от БВП) и изискват все по-висока рентабилност за държавните й облигации. Макар към този момент тя да остава под 4% - равнището, от което съгласно пазарния консенсус стартира суматохата - новото изостряне на политическата рецесия може да я изстреля още нагоре. Което от своя страна да провокира земетресения и на валутните пазари, където еврото се изравни с щатския $ за първи път от 20 години и е подложено на мощен напън.

Увеличаването на лихвите от страна на ЕЦБ няма да направи обслужването на италианския дълг по-лесно. Всъщност дружно с решението за лихвите ЕЦБ афишира още една не по-малко значима стъпка - основаването на нов механизъм, който да предотврати нова дългова рецесия в еврозоната. Идеята на новата скица е с нейна помощ централната банка да противостои на безпричинно съгласно нея повдигане на цената на финансирането за дадена страна - което ЕЦБ назовава " риск от фрагментация " - като купува облигации на тази страна. Само че политическият безпорядък в Италия тъкмо в навечерието на оповестението на схемата демонстрира какъв брой комплицирано би било за ЕЦБ да разграничава неоснователните спекулации от основателни придвижвания в доходността, основани на терзания за икономическите вероятности. " Това прави доста по-сложен живота на ЕЦБ. При някои страни може да наподобява, че ЕЦБ се намесва, с цел да събере частите от неуспехите на политиците ", споделя пред Financial Times Спирос Андропулос, старши икономист от BNP Paribas и някогашен чиновник на ЕЦБ. Или както заключи в Twitter различен някогашен чиновник на основаната във Франкфурт институция и сегашен анализатор от Bruegel, Франческо Пападия: " ЕЦБ не може да направи нищо за страни, които сами си вредят . "

Най-големият призрачен сън на вложителите и на Европейски Съюз е идващото италианско държавно управление да бъде управлявано от " Братята на Италия " на Джорджа Мелони - групировка с корени във фашисткото минало. Тя се облагодетелства от това, че е единствената огромна партия, която остана отвън държавното управление на националното единение на Драги и сега води в изследванията с 22.5%. Една бъдеща крайнодясна коалиция в Италия би била притеснителна освен от позиция на финансовата непоклатимост, само че и на политиката на Рим към войната в Украйна и оттова да заплаши нежното единение в Европейски Съюз по тематиката. " Всяко едно държавно управление в Европа ще бъде изправено пред публично неодобрение поради инфлацията, движена от цените на силата, суровините и най-много храната. Западна Европа не е толкоз устойчива като Русия във връзка с жертвоготовността. Трябва да забележим какво ще обещаят " Братята на Италия ", " Форца Италия " и " Лига " по време на акцията, с цел да завоюват гласоподаватели ", предизвестява пред в. Financial Times Алесандро Мароне от италианския Институт по интернационалните връзки.

Крахът на държавното управление на Драги ускорява и подозренията по отношение на способността на Италия да извърши изискванията за приемане на идващите траншове от средствата от възстановителния фонд на Европейски Съюз. До момента тя е получила 46 милиарда евро от полагащите й се 200 милиарда, като идващите 21 милиарда би трябвало да бъдат отпуснати в идващите седмици. За идващите ръководещи остават и плануваните значими стопански промени - в това число промени в данъчната и правосъдната система и метода на осъществяване на публични поръчки - които целят да създадат Италия по-атрактивно място за вложение и да вдигнат дълготрайния й напредък.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Оптимистичната доктрина е, че Драги и Матарела са свършили задоволително, с цел да ваксинират Италия с " антитела " против популисти. Клаудио Чераза, основен редактор на всекидневника Il Foglio, счита, че отиващият си министър председател на процедура е предопределил бъдещия път на Италия с ненарушими контракти и задължения за приемането на милиардите от Европейски Съюз. Доказателство за това е, че Мелони, която преди беше мощно евроскептична, подлагаше на критика " брюкселските бюрократи " и настояваше Италия да предоговори връзките си с Европейски Съюз, в последно време е смекчила тона. Това съответствува и с по-положителните настройки на италианците към Европейски Съюз след основаването на възстановителния фонд от 750 милиарда евро, на който страната им е най-големият бенефициент. " Италианците към този момент не са толкоз гневни на Европейски Съюз, както бяха преди пет години, тъй като Европейски Съюз най-сетне прави нещо за тях. Големите суми, които са заложени на карта, ще окуражат даже едно крайнодясно държавно управление да бъде много по-умерено и да заобикаля да влиза в големи конфликти с Брюксел ", предвижда пред Financial Times Даниеле Албертаци, професор по политология в Университета в Съри. И това може да се окаже най-ценното завещание на Драги.
Източник: Reuters Свързани публикации Как битката с инфлацията може да заплаши еврозоната 27 юни 2022, 10:00 ЕЦБ ще има изключителна среща в сряда поради пазарните разтърсвания 15 юни 2022, 12:15 Италия ще прави Алжир главен снабдител на газ за сметка на Русия 12 април 2022, 16:08 Преизбирането на Матарела за президент дава опция за довеждане докрай на промените в Италия 31 януари 2022, 16:20 Залогът в президентския избор в Италия може да е политическата непоклатимост 11 януари 2022, 17:02 Изборът на Драги 23 декември 2021, 15:55 Драги ще реформира италианската стопанска система с проект за 221 милиарда евро 22 април 2021, 17:10 Новата избавителна задача на " Супер Марио " 12 февруари 2021, 10:01 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР