Политическата криза и нови избори са най-лошият сценарий за българската

...
Политическата криза и нови избори са най-лошият сценарий за българската
Коментари Харесай

Заради изборите България е договорила с ЕК отсрочка за представянето на Плана за възстановяване

Политическата рецесия и нови избори са най-лошият сюжет за българската стопанска система, настояват работодатели, анализатори и специалисти. Според тях, най-важната задача пред бъдещото държавно управление е показване в Брюксел на модифицирания План за възобновяване и резистентност, с запас от 12 милиарда лева

Вицепремирът Томислав Дончев съобщи за " По света и у нас ", че към този момент е контрактуван по-гъвкав период с Европейската комисия, с цел да може новото държавно управление да реши дали ще прави промени по проекта, преди да го внесе.

Близо 1 милиард лева българските компании ще могат да употребяват непосредствено от Плана за възобновяване и резистентност. До края на април модифицирания му вид би трябвало да бъде импортиран в Брюксел.

" Ако това не се случи, в действителност ще има голямо закъснение на по приемането на тези средства, което ще забави и българската стопанска система и възобновяване от рецесията ", съобщи Добрин Иванов - изп. шеф на АИКБ.

Преминаване към зелена сила заема водещо място в Плана за възобновяване, със заложен запас от близо 2 млрд.лв.

Спешно правене на нова енергийна тактика за прекосяване от въглищна електрическа енергия към зелена е най-важната задача пред новото държавно управление, настояват специалисти от сектора.



" Ние би трябвало да знаеме по какъв начин ще посрещнем понятието, чиста сила и " зелена договорка ". Половината от силата, който потребяване е ето въглища. Основната част, която би трябвало да предприеме страната е да вземе решение, ясно, по какъв начин на следващия ден да стартира да строи нуклеарна централа, която да е 100% държавна без никакви стратегически вложители ", сподели Богомил Манчев.

Икономистите също са обезпокоени от политическа неустойчивост и блокиране на Плана за възобновяване за неопределен срок.

" С тази политическа обстановка, с това закъснение, което неизбежно ще се случи за жалост още веднъж ще сме на опашката по това да действаме самодейно и ще се озовем в обстановка, в която другите страни към този момент ще са почнали да работят по този проект, по тази линия на трансформиране на стопанската система, а ние тогава ще стартираме занапред да се разсънваме ", сподели икономистът Владимир Сиркаров.

" Изправени сме сега пред политическа рецесия, мога да кажа умерено, която ще рефлектира и върху административния уред, който в действителност оперираше с тези стратегии ", сподели икономистът Агоп Каспарян.



Вицепремиерът Томислав Дончев изясни за " По света и у нас ", че поради изборите е контрактувана пролонгация в крайната дата за представянето на Плана, който е подготвен на 97%.

" Вече сме провели диалози с Европейска комисия. Експертите там са в положение да проявят известна еластичност и да се съобразят с волята на новото държавно управление, в случай че то желае да преработва проекта или да написа нов проект. Редно е тези, които ще образуват държавно управление да имат късмет да изразят волята си, изпращайки проекта по този начин, както е създаден последните 8 месеца или преработвайки го ", сподели вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев обаче предизвести, че всяка смяна води до закъснение.

" Няколко процедури, свързани с подготовка, приказвам за обособени процедури, лишават месец, два или три. И всички, които имат упоритости в тази посока, дано знаят, че този развой, по формулировка, не е изключително бърз и няма по какъв начин да бъде бърз. Освен това всяка стъпка от време на време се съгласува с Европейска комисия ", сподели Томислав Дончев.

Пред БНР ръководителят на Европейска комисия Валдис Домбровскис удостовери, че 30 април е единствено показателен краен период и България няма да изгуби нищо, в случай че не го съблюдава. Той обаче изясни, че колкото по-бързо бъде показан проектът, толкоз по-бързо Брюксел ще утвърди парите за страната ни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР