Политическата картина у нас е нажежена по традиция до червено.

...
Политическата картина у нас е нажежена по традиция до червено.
Коментари Харесай

Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК: Семейно-приятелската връзка става монолитен модел на управление. Прецедент е вътрешен министър да воюва с опозиционните партии

Политическата картина у нас е нажежена по традиция до алено. Ожесточена война сред ГЕРБ и вътрешния министър Бойко Рашков се води сега. Опозицията скача против държавното управление, че назначава родственици във властта. Кабинетът не дава отговор на обвиняванията.

Цените скачат и, съгласно специалисти, ще продължат да вървят нагоре.

Потърсихме анализатора Георги Харизанов за коментар.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Как ви се виждат тези роднинско-приятелски връзки във властта, господин Харизанов?

- Това не е вест. Тази другарска връзка върви още от 2014 година Повечето са намесени в договорката за индустриални зони на Кирил Петков и компания. Избирателите са затворили едно око, единствено и единствено да не изберат ГЕРБ. Сега занапред ще се види дали тази настройка ще продължи.

Семейно-приятелската връзка става едносъставен модел на ръководство. През персонални контакти минават изборите във основни места в Народното събрание и се стига до държавното управление.

- Допускате ли вероятността назначението на другари и родственици да е поради доверието? Колкото по-близки са ти хората, с които работиш, толкоз по-сигурен се чувстваш?!

- В откритите демокрации това го има. С някого ставаш фамилен другар и го пращаш дипломат, правиш го министър и по този начин нататък.

Но при нас не стоят по този начин нещата. Във Англия, да вземем за пример, неслучайно няма закон за спор на интерес. А в България има. Колкото по-бедна е една страна, толкоз по-голям е рискът от спор на ползи.

- Как виждате развоя на другия главен сюжет от политическата ни реалност - войната сред ГЕРБ и Бойко Рашков?

- Не виждам ГЕРБ да водят война, тъй като нямат принадлежности да го вършат. Война е да влезеш през нощта в дома на кметицата на Симеоновград, да вземем за пример, и да не дадеш опция на мъжа й да се облече.

Това е казус - вътрешен министър да води война с опозиционните партии. Надявам се хората скоро да схванат защо става дума.

- За какво става дума?

- Министерство на вътрешните работи министърът води война персонално против опозицията. Мобилизирал е всички сили и упражнява репресии.

- ГЕРБ казвате, че не води война. Но заплашва Рашков със съд?!

- В съда се търси правдивост. Ние до момента не сме видели доказателства за нито едно от неговите обвинявания.

Явно Рашков не се усеща задължен да демонстрира доказателства.

- На фона на цялата обстановка цените порастват...

- Правителството зле се оправя, в случай че изобщо се оправя с ценовия потрес. Инфлацията не е единствено проблем в България.

Държавата има обаче принадлежности, с които да противодейства на всичко, което се случва. Външните пазари подвигнаха тока. А нашето държавно управление не прави нищо. Това е общоизвестен и всевиден факт. Хората ги чака огромно повишаване на живота.

Държава се ръководи мъчно, когато няма мощно изявено водачество.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР