Политическата кариера на Вельов, който смени артистичното поприще е интересна.

...
Политическата кариера на Вельов, който смени артистичното поприще е интересна.
Коментари Харесай

Тука е така: Музикант, депутат, проектоминистър и една песен, записана с държавни пари

Политическата кариера на Вельов, който смени артистичното занятие е забавна. През 2017 година става консултант на тогавашния културен министър Боил Банов, а откакто Владислав Горанов напуща депутатското си място в разгара на ония кавги с хазарта, Вельов влиза в Народното събрание и става депутат. Депутатското му място в 44-тия парламент обаче висеше на косъм няколко пъти. Въпреки това Вельов се задържа. Беше част от културната комисия в Народно събрание, а след изборите на 4-ти април дори получи министерски пост. Почти…

Бе препоръчан за министър на културата от премиера Бойко Борисов в оня проектокабинет с “новите лица”, който по този начин и не видя бял свят и не стигна до гласоподаване в пленарна зала. Причината бе напълно ясна - обречеността на препоръчаното държавно управление бе явна.

Оказва се обаче, че някъде тъкмо в тия месеци от политическата кариера на Вельов, той е трансферирал своите компании и се е възползвал от държавно финансиране на два плана, които доближават близо 40 хиляди лв..

Средствата са отпуснати на компания, която е била еднолична благосъстоятелност на музиканта. Непосредствено преди кандидатстването за парите, Вельов трансферира компанията на своята колежка и другарка Нина Николина, демонстрира информация в Търговския указател, пишат от “Свободна Европа”.

Музикантът-политик самичък заприказва за полученото държавно финансиране пред Българска национална телевизия в събота. Там той оповести идното си през юни турне с група " Тумбаито " и също по този начин описа за новата си ария " Без теб не мога ". За реализацията и на двата плана Вельов благодари на Министерството на културата.

Оказва се, че до момента в който е консултант на тогавашния културен министър Банов Вельов продължава да движи личните си планове. Реализира ги посредством две компании - " Пендара прадъкшънс " ЕООД и " Кей Ви прадъкшънс " ЕООД. В началото на месец юни 2020 година Вельов трансферира цялата благосъстоятелност върху " Пендара прадъкшънс " на Николина Димитрова Попова (Нина Николина). Прехвърлянето съмнително съответствува с течащи периоди за кандидатстване по две стратегии на културното министерство, където Вельов е консултант по същото време.

Едната стратегия е " Разпространение на подготвен театрален артикул в региона на театралното, музикалното или танцово изкуство ", а другата се назовава " Финансова поддръжка на планове за основаване на творби, събития, концерти и спектакли в региона на музикалното изкуство ".

И двете стратегии са общоприети за Министерството на културата (МК). Заради пандемията от COVID-19 средствата, които разпределят обичайно – към 200 000 лв. за всички кандидатствали, са увеличени на 500 000 лева

Срокът за кандидатстване в единия случай е 18 юни 2020 година, а в другия – 15 юли 2020 година " Пендара прадъкшънс " подава документи. Кандидатства по два плана, които печели.

Първият план, за който са отпуснати 12 000 лв., е концерт–спектакъл " Тумбаито и златните български шлагери ". Вторият план се споделя " Без теб не мога " и е за разработване на нова ария и видео клип. За задачата министерството дава 15 000 лв..

Фирмата, която в началото е благосъстоятелност на Вельов, а по-късно е трансферирана на Нина Николина, получава и още едно финансиране. Този път от Национален фонд " Култура ". То е по стратегия " Публики `20 " и е в размер на 10 000 лв.. Името на плана е " Тумбаито – приказки от предишния век ". Ръководител на плана още веднъж е Калин Вельов.

Така общата стойност на планове, свързани с Вельов и финансирани с бюджетни средства през 2020 година, е тъкмо 37 000 лв..

Финансирането от Национален фонд " Култура " (НФК) е утвърдено през месец август 2020 година По това време Калин Вельов към този момент се е заклел като депутат от ГЕРБ, което се случи през юли месец същата година.

Влизането му в Народното събрание става причина да трансферира на сестра си Милена Вельова и другата си компания, " Кей Ви Прадъкшънс ". Това се случва на 24 юли 2020 година " Кей Ви Прадъкшънс " кандидатства също по плановете на Министерството на културата, само че не е утвърдена.

Вельов обаче не вижда нищо неправилно.

Според документите, предоставена от Министерството на културата, в едно от утвърдените оферти музикантът попада с изключение на като перкусионист и уредник, съсценарист, координатор на креативния развой и помощник режисьор.

На въпрос дали като консултант на културния министър или като народен представител от ръководещата партия той е можел да оказва въздействие върху решенията за разпределяне на държавни пари, Вельов отговори негативно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР