Политическа партия МИР ще инициира подписка за провеждане на референдум

...
Политическа партия МИР ще инициира подписка за провеждане на референдум
Коментари Харесай

Мерките на Столичната община за въздуха били пълна мъгла

Политическа партия МИР ще инициира подписка за осъществяване на референдум по отношение на построяването и действието на цех за изгаряне на отпадъците на територията на София.

Събирането на подписи ще стартира от 1 януари 2020 година като по думите на ръководителя на групировката инж. Симеон Славчев, с цел да се инициира локален референдум е належащо да се съберат към 100 000 подписа. Той напомни, че в предишния мандат на Столичния общински съвет, „ Политическа група 5”, на която той беше съпредседател, се опита да инициира референдум за инсталацията за изгаряне, само че болшинството на ГЕРБ отхвърли тази концепция.

„ Чистотата на въздуха въздейства директно върху човешкото здраве и, за голямо страдание, София се подрежда на 3-то място като най-мръсен град в света”, разяснява Славчев и дефинира ограниченията за битка със замърсяването, които кметът Йорданка Фандъкова ползва досега, като „ цялостна мъгла”, като спешен пиар и двуличие.

Председателят на Политическа партия МИР беше безапелационен, че слагането на филтри в столичните комини не е сериозна мярка против замърсяването, закупени са на съмнително висока цена и няма да дадат стремежи резултат.

„ Европейската организация по околна среда окачествява въздуха в София като много рисков за здравето на хората и по тази причина излязох с съответна позиция – освен нерегламентираното, само че и регламентираното горене на боклуци да бъде криминализирано. Защото всеки развой на изгаряне е нездравословен за здравето на хората и бълва във въздуха отровни субстанции като диоксини, фурани и тежки метали “, сподели още Симеон Славчев. По думите му цех за изгаряне на боклуци в центъра на София ще бълва в допълнение фини прахови частици и ще замърсява въздуха на града.

„ В обществените мрежи излезе фотография на госпожа Фандъкова, която излиза от конгрес за чистотата на въздуха и се качва на „ Мерцедес “-а си, който гори 20 л. на 100 км., и който също замърсява. Въпросът е кардинален и на персонален образец. Когато искаш да промениш нещо, би трябвало да дадеш персонален образец “, означи още той.

Затова Славчев прикани кмета на столицата да спре построяването на завода за изгаряне на боклуци в София и да даде по този начин своя персонален образец за подобряването на чистотата на въздуха в столицата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР