Политическа криза, промяна и невъзможност Бойко Борисов да създаде кабинет.

...
Политическа криза, промяна и невъзможност Бойко Борисов да създаде кабинет.
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Едно от решенията е експертен кабинет, зад който застава политическо мнозинство

Политическа рецесия, смяна и неспособност Бойко Борисов да сътвори кабинет. Така специалистите Даниел Смилов, Нидал Алгафари и Ивайло Нойзи Цветков разясниха изхода от вота в неделя и преброените на 100 % бюлетини.

На първо място е обединението ГЕРБ-СДС, която събира малко над 26%. Като втора политическа мощ се подрежда партията на Слави Трифонов " ИТН " – със 17,66 %. Левицата взима 15% от вота на българите. Движение за права и свободи е на четвърто място с нежна преднина пред " Демократична България ". Четирите % съумя да прескочи и обединението " Изправи се! Мутри вън! ".

„ Повечето политиците споделят, че не са почнали договаряния. Трябва да видят дали могат да сформират държавно управление и в случай че не могат за какво. Това, че Борисов е пръв, не значи, че е спечелил. Няма болшинство, болшинството е срещу него по мандати - 135 мандата са срещу ръководството „ Борисов “, разяснява политологът Даниел Смилов.

Според специалиста по политически PR Нидал Алгафари партиите са си говорили преди вота.

„ Мисля, че преди изборите са почнали да си приказват, водени са такива договаряния да се търси вид за държавно управление. Не мисля, че би трябвало да отпишем ГЕРБ и Борисов. Меглена Кунева и Реформаторският блок до последно твърдяха, че ще спрат Борисов, след това направиха държавно управление и се задържаха дълго “, сподели още той.

Според него един от най-екзотичните разновидности за държавно управление е отвън систематичните партии ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи всички останали да създадат болшинство и при първия избор на съмнение ще се случи какафония, изясни Алгафари.

По думите му най-правилно е точно „ систематичните партии “ да се обединят.

Друга опция е експертно държавно управление.

„ Намирате неполитизирана фигура и специалисти, зад които застава политическо болшинство, без да вкарва в кабинета политически фигури “, счита Смилов.

„ Политическа рецесия има, притеснително е, не виждам излаз механически излаз. Имаме икономическа рецесия, имунизация, подкрепяне с държавни средства бизнеса, какво и по какъв начин ще се построи и кой ще преведе през тези свръхзадачи е доста значимо ", сподели Ивайло Нойзи Цветков, културен антрополог

Според него за Слави Трифонов са дали своят вот почитатели, а акцията му е почнала още преди 20 години, даже и той да не е мислел за политическа кариера тогава.

Вижте още във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР