Полезните свойства на картофите днес са известни на всички. Картофите

...
Полезните свойства на картофите днес са известни на всички. Картофите
Коментари Харесай

Картофи за здраве и красота – не само храна, но и лекарство

Полезните свойства на картофите през днешния ден са известни на всички. Картофите са необятно употребявани в кулинарията и националната медицина поради техните хранителни и лечебни качества.

Състав на картофите

Приблизително 20-25% от тежестта им са въглехидрати (нишесте), към 2% - протеинови субстанции и 0.3% - мазнини. Протеинът е богат на разнообразни аминокиселини и принадлежи към пълноценните протеини. Съдържат доста калий (568 mg на 100 g влажно тегло), фосфор (50 mg), доста количество магнезий, калций и желязо. Витамините C, B, B2, B6, B PP, D, К, Е, фолиева киселина, каротин и органични киселини: ябълчна, оксалова, лимонена, кафеена, хлорогенна и така нататък Никога не приготвяйте картофи в съдове от калай или мед, защото тогава се губи огромно количество витамин С. Витамин С е по-добре непокътнат, в случай че подготвяме картофите с кожата.

Лечение и хубост с картофи - какво и по какъв начин

Картофи за хубост

 Маски с картофи

В случай на алергични обриви, белези след изгаряне, напукани капиляри, може да изтриете лицето си всекидневно с парче недопечен картоф. Маска със сварен картоф и мляко или метана освежава лицето, отстранява признаците на отмалялост, подхранва, изглажда бръчките. Сухата кожа е нежна, гладка и еластична. Особено потребна маска с варени пресни картофи за дамите след четиридесет.

Ако всеки ден киснете ръцете си в картофена запарка в продължение на 5 минути, кожата ще стане копринена и нежна. Това е и ефикасен способ за справяне с чупливите нокти, а употребен всекидневно, може даже да преодолее нежелана гъбична зараза. Брадавици могат да се третират, като се натъркат с преди малко отсечен картоф.

Картофи за здраве

За изгаряния, фурункули, язви, екзема, хемороиди и даже дълбоки рани можете да употребявате лечебни компреси от сурови картофи. За да извършите това, те би трябвало да бъдат настъргани и смесени с малко количество зехтин. Тази характерна примес е ефикасна за артрит и инфектиране на ставите.

Безсолна запарка (водата, в която са врели картофите) се предлага да се пие при язви на стомаха и дванадесетопръстника. При хипертония се предлага да се хапват печени с кората картофи, а оказва помощ и при алергии.

 Картофени обелки

Кълновете на такова неповторимо растение имат изразен лековит резултат върху зрителната заостреност.

Известни са потребните свойства на картофите за лекуване на дихателните пътища. В случай на инфектиране на гърлото, фарингит, ларингит, бронхит, хронична кашлица оказват помощ компреси от сварени с кората картофи, които се вършат за през нощта. Могат да се комбинират с мляко, сметана, жълтък.

Отвара от картоф, ябълка и лук с корите подкрепя откашлянето. Инхалации с пара от вода, в която са варени цели картофи също оказва помощ при настинки и дихателни проблеми.

Ползи на сок от картофи

 Сок от картофи

В суровия сок от картофи се резервират всички скъпи и потребни микроелементи на това растение, с помощта на което сокът е потребен за доста вътрешни органи. Той има антимикробно, диуретично, слабително, аналгетично, заздравяващо, раждащо, регенериращо, антиспазматично, тонизиращо, противовъзпалително деяние върху човешкото тяло. Сокът от сурови картофи почиства добре цялото тяло, възстановява метаболитните процеси, като възстановява равнището на хемоглобина в кръвта. Препоръчва се при нарушаване на сърдечната активност, бъбречни болести, хипертония, нервни нарушавания, ишиас, гуша, анемия, базедова болест.

В случай на нарушаване на стомашно-чревната интензивност (гастрит с висока киселинност, язви, запек, метеоризъм, панкреатит), сокът от картоф е суперефективен. В композиция със сок от моркови и целина той оказва помощ добре при храносмилателни разстройства. Обикновено се приема на празен корем, прясно изцеден. Курсовете на лекуване са почти по 10 дни, 10 дни отмора и повтаряне 10 дни, само че би трябвало да се следва избрана рецепта.

Кога картофите могат да са нездравословни

 Вредни картофи

Не забравяйте за това, когато избирате картофите като лекарство: някои техни свойствата могат да провокират диаметралност на предстоящите резултати. Това може да се дължи на отравяне на соланин - отровен съставен елемент на кората на картофите със зелен цвят (при погрешно предпазване се отсрочва в кората).

Същото вещество се съдържа в покълналите картофи. Предизвиква гадене и повръщане, световъртеж, главоболие, диария, зной, пристъп, общо неразположение. В допълнение, соланинът е извънредно рисков за бременните дами, защото има директен тератогенен резултат върху плода.

Ако обаче имате хубава и здрава годишна продукция от картофи и имате предостатъчно количество от тях, то постоянно може да приготвяте вкусотии като:

- картофен хляб;

- къс с картофи;

- съществени ястия с картофи;

- пълнени картофи;

- разядки с картофи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР