Полезните свойства на дюлите: Помагат за отслабване Успокояват диарията Подмладяват

...
Полезните свойства на дюлите: Помагат за отслабване Успокояват диарията Подмладяват
Коментари Харесай

Полезните свойства на дюлите: лекуват анемия, кашлица и диария

Полезните свойства на дюлите:

Помагат за намаляване
Успокояват диарията
Подмладяват и хидратират кожата
Използват се против акне
Помагат при чернодробни и очни болести
Полезниа са при болести на червата и стомаха
Помагат при анемия
Намаляват напрежението
Семките им защищават от рак

Отдавна дюлята е известна като знак на благополучие, обич, изобилие, просветеност, хубост, безкрайност. Отглеждането на дюлите датира от дълго време, а някои споделят още преди ябълките.

Най-важната съставна част на тези лечебни плодове е витамин С, който играе основна роля във физическото и психическото здраве. Витамин С е мощен антиоксидант и не разрешава на ненаситените мастни киселини да образуват свободни радикали.

Дюлята съдържа доста пектини, които имат удобен резултат върху кръвоносната система и спомагат за намаление на кръвното налягане, както и защищават от радиоактивното лъчение.

Подобрява храносмилането, лекува анемията и се употребява в козметиката.

Варените плодове оказват помощ при инфектиране на стомашната и чревната лигавица. Дюлята се употребява и за лекуване на лигавиците на гърлото, сливиците, дихателните пътища и за облекчение на диарията. Препоръчва се да се яде на празен корем.

Семките и листата от дюля
Освен плодовете, семките и листата от дюлята имат лечебни свойства. Семките съдържат амигдалин или витамин В17, който има противораково деяние. Семките са богати на танин, пектин, захари, ябълчена киселина.

Чаят от семките от дюля лекува бодърствуване, облекчава напрежението и отстранява неприятния мирис, до момента в който слузта от семките лекува изгаряния и рани. Няколко семки, накиснати във вода, ще образуват слуз доста бързо, което е положително национално лекарство против кашлица и инфектиране на дихателните пътища.

Чаят от листата от дюля е отлично естествено средство за прекъсване на диарията. Няколко изсушени листа от дюля залейте с половин литър вряла вода. Оставете да престои 30 минути, след което прецедете. Чаят се употребява топъл.

Дюлите съдържат доста малко калории и мазнини и повече въглехидрати, хранителни фибри и малко протеини.

Чаят, подготвен от цветовете на дюля в националната медицина, се употребява за усмиряване на кашлица.

Дюлята е плод, който е бил уважаван от античните гърци, тъй като в гръцката митология дюлята символизира любовта и щастието.

Римляните са я употребявали за приемане на етерични масла, които са главен запас за производството на парфюми.

За тези, които не знаят, дюлята е витаминна бомба. Освен минерали, тя е богата и на протеини, въглехидрати, диетични фибри, само че също по този начин съдържа доста танини и пектини.

В 100 грама дюля се съдържат единствено 60 калории и е богата на фибри, тя е добър източник на желязо, калий и мед. Съдържа и доста танини.

Вижте още: Джинджифил и чесън – примес, която понижава равнището на холестерола

Дюлята е богат източник на витамин С и, в случай че изядете 100 грама дюля, ще задоволите 25% от дневните потребности на организма от този витамин.

Плодовете, листата и семките са лечебни. Съдържа също бета каротин и слуз.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР