Полагането на дълбоководния участък на първата тръба на газопровода Турски

...
Полагането на дълбоководния участък на първата тръба на газопровода Турски
Коментари Харесай

Построена е първата тръба на Турски поток

Полагането на дълбоководния сектор на първата тръба на газопровода " Турски поток " от съветското крайбрежие на Черно море до турското завърши в понеделник, оповестиха от съветската компания " Газпром ".

Полагането на тръбите по дъното на Черно море бе осъществено от кораба Pioneering Spirit. Неговата дневна продуктивност е била заваряването на 4.3 км дневно от морското трасе на газопровода. Максималната продуктивност на плавателния съд от 5.6 км дневно е била реализирана два пъти през февруари.



Проектът " Турски поток " се осъществя съгласно графика по едно и също време на бреговете на Русия и Турция. В момента в турския район Къйъкьой се работи по оборудването на приемен терминал за газовите доставки. След приключването и на този градеж ще приключи приемателната работа по първата тръба на оборудването.

През третото тримесечие на 2018 година корабът Pioneering Spirit ще стартира работа по полагането и на втората тръба по дъното на Черно море, оповестява газовият тръст.

" Реализацията на плана " Турски поток " продължава сполучливо. Приключен е значим стадий - издигната е първата тръба. Темпът на строителство е висок ", съобщи президентът на " Газпром " Алексей Милер. По неговите думи от началото на градежа на тръбата на 7 май 2017 година общо по двете тръби са издигнати 1161 км от морското трасе. Това е 62% от неговата обща дължина.



Морският сектор на газопровода е 930 км от съветското до турското крайбрежие. Едната тръба ще обезпечава доставките за турския пазар. Втората се възнамерява да е директна и да зарежда Западна Европа като за задачата се планува да се построят още към 180 км сухопътен сектор, само че към момента няма съответно решение дали ще стига до границата с Гърция или с България. Правителството на ГЕРБ се надява да притегли втората тръба за зареждането и реализацията на планувания газов хъб край Варна.

Всяка от тръбите на " Турски поток " се планува да транспортира годишно 15.75 милиарда куб. м газа. Първите доставки се чакат да тръгнат в края на 2019 година

Общата стойност на газопровода се прави оценка на 7 милиарда евро.



Турция е вторият по величина експортен пазар за съветския тръст. В момента доставките на " Газпром " в гази страна се реализират по Трансбалканския газопровод, преминаващ през Украйна, Румъния и България и по газопровода " Син поток ". През 2017 година " Газпром " е изнесъл за турския пазар рекордни количества синьо гориво - 29 млрд куб. м, което е със 17.3% повече по отношение на миналата година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР