Покупката на къщата в Испания от скандала Барселонагейт, ползвана от

...
Покупката на къщата в Испания от скандала Барселонагейт, ползвана от
Коментари Харесай

Как е финансирана покупката на къщата от Барселонагейт?

Покупката на къщата в Испания от абсурда " Барселонагейт ", употребена от някогашната манекенка Борислава Йовчева, както и издръжката ѝ са финансирани от три източника, написа проверяващият уебсайт Bird.bg.
Данните на проверяващия уебсайт са от банкови преводи.
Парите идват от доближени до някогашния министър председател Бойко Борисов, само че няма данни за негова директна интервенция.
Къщата с повърхност близо 560 кв. м. е купена през 2013 година от предприемача Александър Чаушев. Парите обаче не идват от него, а след превод от компанията " Тера Тур Сервиз ", чийто краен притежател е Валентин Златев. Той бе дълготраен изпълнителен шеф на " Лукойл ", самият Борисов е заявявал, че са близки и играят карти дружно. Златев бе и измежду разпитваните от прокуратурата по делото " Барселонагейт ".
След покупката на парцела той е апортиран в активите на испанската компания Numin Invest S със притежател Борислава Йовчева. По-късно шеф на сдружението става татко Георги Йовчев.
През 2014 година е основана друга компания - Ema BGS SL, посредством която Йовчева наема първокласен бутик за облекла в Барселона. В това сдружение има помощник кипърска компания, а капиталът му е последователно увеличаван с вноски сред бащата на Йовчева и сдружението от Кипър.
Според Bird.bg парите на кипърската компания идват от предприемача Йордан Христов, който по-късно се ожени за Йовчева, а по-късно разгласи, че бракът им бил неточност.
След като историята с къщата в Барселона стана обществена, парцелът бе продаден, а бутикът – затворен. През 2020 година собствеността на Ema BGS SL е трансферирана на българското сдружение " ВиБиДжи Енерджи ", благосъстоятелност на Росица Велкова, деятел на ГЕРБ. Няколко дни по-късно " ВиБиДжи " също е продадена на юрист Десислава Спасова. Неин брачен партньор е тогавашният народен представител от ГЕРБ Светослав Спасов.
В интервала март-октомври 2019 година на Йовчева са платени 130 хиляди евро от предприемача Росен Русимов. По това време някогашната манекенка се открива в Италия. Парите са гаранционен депозит и обзавеждане с мебели.
Формално на никое място в цялото прекачване на пари и парцели няма директна връзка с Борисов. Самият той неведнъж е отричал да има къща в Испания, нито пък детето на Йовчева да е от него. Наскоро някогашният министър председател отхвърли да даде ДНК проба с аргумента, че " за непознати деца проба не давам ".
След като някогашният основен прокурор Иван Гешев се скара с ГЕРБ, той изиска депутатския имунитет на Борисов. Бившият министър председател отхвърли да даде отбраната си непринудено. Междувременно Гешев бе свален от поста от Висшия правосъден съвет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР