Покрай истерията с въвеждането на зелените сертификати за ваксинация срещу

...
Покрай истерията с въвеждането на зелените сертификати за ваксинация срещу
Коментари Харесай

Главното мюфтийство: Не ни е за първи път! Били сме със сертификат и в Османската империя

Покрай нервността с въвеждането на зелените документи за имунизация против ковид, основният секретар на Главното мюфтийство у нас Джелал Фаик се зарови в историята и потвърди, че не откриваме топлата вода. Сертификат за имунизация е бил въведен още в Османската империя.

Документът, който сподели на фотография пред Дир.бг Фаик, се намира в Държавния цифров списък в Истанбул и най-вероятно е от слагане на ваксина против едра шарка. Фаик, който е историк по обучение, разчита надписа на достоверния документ от 1900 година Той е публикуван от Османската страна на Константин, 22-годишен християнин от град Аматия, в северната част на Турция. Младият мъж, който тогава се е ваксинирал против едра шарка, е бил бояджия по специалност.

„ Да се види, че това не ни е за първи път. Това сме го играли преди един век! Да видят хората, че е имало имунизация и преди един век. Да се види, че с помощта на науката сме съумели да предотвратим това целият свят да измира от едра шарка. И в този момент сега го изживяваме същия интервал “, разяснява Фаик.

Всъщност, по времето на Османската империя вариолата е измежду най-разпространените инфекциозни заболявания. От писмото на лейди Монтагю, брачната половинка на английския дипломат там тогава, в Турция употребяват още от 19-и век самобитна „ имунизация “ против едрата шарка, взаимствана от Китай. Тя придвижва метода в родината си след завръщането на фамилията от дипломатическата задача на брачна половинка. А Англия е и татковина на актуалната ваксина против вариола, открита от английския доктор Едуард Дженар.

 Главното мюфтийство: Не ни е за първи път! Били сме със документ и в Османската империя

Джелал Фаик прави съпоставяне с темпа на имунизиране у нас и в Турция. В страната с население 85 милиона души са имунизирани към този момент 62% от хората с китайската ваксина, а немалка част от турците са си сложили и бустерна доза, към този момент от препарата на „ Пфайзер “, споделя Фаик.

Според него имунизацията в южната ни съседка върви добре, поради мощната медийна осведомителна акция. „ И основно в медиите не се позволяваше да приказват антиваксърски настроени хора. Имаха медийни изяви, само че не бяха в огромните и най-популярните медии. Освен това там хората имат вяра в техните държавни мъже и в политиците, не че няма антиваксъри “, разяснява основният секретар на Мюфтийството.

Неговото управление е имунизирано, в това число и самият Фаик. Ваксинирани са и доста огромна част от имамите в страната, само че и огромна част отхвърля да се имунизира, споделя още той. Настроенията измежду мюсюлманите са същите, както и в цялата страна. „ Не можем да преглеждаме мюсюлманската общественост настрана от българската – тя е част от българския народ, тъй че, каквото е при всеобщите настроения, такова е и при нея “, обобщава основният секретар на Мюсюлманския съвет.

Според него нихилизмът и неверието във имунизациите се дължи на обстоятелството, че българският народ е отчаян. „ Не единствено по отношение на имунизацията, само че във всички аспекти липсва доверие – в политиците, в институциите, в медиите. Това не може да се преглежда поотделно, то върви в една плеплетена нишка “, разяснява Джелал Фаик.

И приканва историците да отворят архивите и със силата на достоверните обстоятелства да убеждават хората, че се имунизираме към този момент от един век.

„ Историците да извадят документи и да ги убеждаваме хората, че и техните родители и прадеди са били имунизирани и са били защитени от смъртоносна болест в оня интервал. Естествено, че никого не можем принудително да принуждаваме, само че би трябвало разсъдъкът въпреки всичко да надделее. Може да си срещу да се ваксинираш, само че не го прави по този начин истерично, показно, да протестираш! Това си е твое право, не се ваксинирай, само че за какво да повлияваш на останалите хора, колебаещи се какво да създадат? “, пита се Фаик.

„ Точно преди един век и тогава човечеството оцеля, с помощта на науката, и в този момент ще оцелее. Ваксините са единственото избавление на този стадий “, безапелационен е основният секретар на Мюфтийството. И приканва хората да престанат да се усещат „ прецакани “. „ Никой не желае да ви чипира, кастрира или умори! Така, че обърнете внимание на здравето си, в случай че не на вашето, най-малко на околните и родителите “, моли Фаик.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР