Покрай един скандал - този с хижа Христо Смирненски, през

...
Покрай един скандал - този с хижа Христо Смирненски, през
Коментари Харесай

Как хижи стават хотели и резиденции

Покрай един скандал - този с хижа " Христо Смирненски ", през предходната седмица от управлението на Българския туристически съюз (БТС) беше изнесена скандална информация. 
" Ако една хижа няма контракт с БТС, минава избран период и след този период, хората които я стопанисват, си изваждат нотариален акт, от там към този момент отиват на продажби, хижите се трансформират в хотели, частни домове. Такива образци имаме доста. В БТС по тази скица и по още една сходна - с несъразмерни вложения, над 60 обекта са откраднати за последните 20 години, а общо над 300 - за последните 33 година " Това описа Васил Николов, който дава отговор за стопанската активност в туристичесия съюз. 
" Много апетити е имало през годините към БТС, това е довело до едно съществено плячкосване на неговите парцели по всевъзможни схеми. Това е и повода, заради която заварих БТС с доста вътрешни битки, с които трябваше да се оправя ", съобщи на конференция ръководителят на БТС Венцислав Венев.
По думите на Николов се оказва, че сега БТС възобновява договорите за прилагане на доста обекти, само че хижари не желали да ги подписват, тъй като в новите документи има категорично условие екскурзиантът да може да си извади храна от раницата, да се нахрани в столовата и след това да си почисти. Това обаче не устройвало някои хижари. 
" Когато се взима хижа, до която има авто достъп, на нея се гледа като на хотел, като на ресторант, а не като на хижа. В годините обратно ние сме нехаели, не знаем какво се случва с нашите обекти и те са приватизирани, което за мен е кражба. Защото, когато се скатаваш и викаш, но там имам контракт с някакво туристическо сдружение, най-после то го скрива и хоп: " но ние го стопанисваме, дай тука констативния нотариален акт, аз съм притежателя, придобил го по отминалост ". 
През годините доста от тези неща са се случили с помощ на хора вътре от туристическия съюз. 
" Много хора от съюза са придобили по този начин хижи и не престават да са в туристическия съюз ", признава Николов, който е част от управление на БТС.
Според него към този момент е решено съюзът да се опълчи на това плячкосване. 
" Когато един обект бъде откраднат и се трансформира в частна резиденция или пък като хотел-ресторант, това не ни устройва ", съобщи той.
На въпрос по какъв начин биха издържали финансово хижарите, в случай че им се спре или ограничи комерсиалната активност, Венев сподели, че ще се работи съгласно всеки съответен случай. 
" Ние познаваме сносно обектите и сме диалогични хора и знаем къде има опция да се приложи това и къде няма. Въпрос на сделка е това и ние сме наясно ", даде обещание той и даде образец с хижа " Грънчар ". Тя е на 2600 м височина в Рила и през зимата има малко визити. 
" Затова договорът трябваше да е от януари, само че ние го отложихме за юни ", уточни Венев.
Казусът с х. " Христо Смирненски "
Хижа Хр. Смирнески
Членове на Управителния съвет на БТС желаеха оставката на ръководителя на организацията. В декларация те обявиха, че отдръпват поддръжката и доверието си от Венцислав Венев поради скандал със стопанисването на хижа " Христо Смирненски ", която се намира сред Юндола и язовир " Белмекен ".  Причината - на 19 април представители на БТС са отстранили наемателите на хижата. Според ръководителя на съюза Венев обаче наем през последните месеци не е плащан. 
" Ние нямаме контракт с тази хижа от доста дълго време и направихме опит да сключим подобен през октомври, който контракт не съумя да влезе в действие по виновност на наследниците на умрелия към този момент хижар ", изясни Венев.
С обява във фейсбук досегашните стопани пък настояват, че са нелегално изхвърлени, ключалките са заменени, а табелата, на която написа: Туристическо сдружение " Юндола ", е свалена. 
Миглена Пенева от фамилията на умрелия хижар Георги Банев, с който е имало контракт за стопанисване, съобщи обществено: 
" Не ни позволяват към този момент да влизаме. Казват, че тук това към този момент всичко е благосъстоятелност на БТС и ние работа вътре повече нямаме, макар че действително нашите движимости, нашата стока, всичко, което притежаваме, е вътре -  приказваме за съоръжение, за обзавеждане, за ски дрешник, за дърва за огрев, персонални багажи, техника ".
Според Васил Николов от управлението на БТС за хижата е била приложена следната скица: " Защото им трябват още 2 години, с цел да си извадят констативен нотариален акт, че са я придобили по отминалост и всичко: пито - платено. Това е цялата драма ".
В декларацията на УС пък се твърди, че подхванатите дейности за хижа " Христо Смирненски " не са съгласувани и не са утвърдени от Управителния съвет.
Според ръководителя на туристическия съюз обаче управителният съвет е измамен. Междувременно поради абсурда за 28 април беше планувано съвещание на УС на БТС, на което се очакваше да бъде поискана оставката на Венев. 
" Аз магарето в калта няма да си оставя, ориста на " Христо Смирненски " ще бъде - национална база за спортове и туризъм навън ", беше безапелационен Венев. 
И по този начин по-късно беше обявено, че на съвещанието си в петък УС на БТС е решил да остави Венцислав Венев на председателския пост. Освен това се оказва, че има решение за преустановяване на контракта с х. " Христо Смирненски ", взето на 09.02.2023 година Така сега хижата не действа, до момента в който не се направи конкурс за настаняването на правилен собственик на обекта.
Най-старата хижа в България е на 100 години > Хижа " Скакавица "
На 2 август м.г. се навършиха 100 години от откриването на основоположника в българското туристическо хижарство - " Скакавица " (1876 м надморска височина). Хижата се среща се в Северозападна Рила в Скакавишката котловина в подножието на източния скат на връх Кабул.
На 10 юли 1921 година е подложен първият камък по доброволческа самодейност и с помощта на труда на членовете на туристическото сдружение в град Дупница. Историята гласи, че локалните работили неуморно на три смени за построяването й с бригада над 100 души. Така година по-късно на 2 август 1922 година " Скакавица " е към този момент в употреба и стартира да приютява гости след тържествено разкриване.
Построена от даренията и доброволческия труд на планинарите от района, " Скакавица " е еманация на груповия човешки дух и положителното му дело. Освен дупнишките дейци в идеята по градежа се включват 11 бойци, 6 конски каруци и 8 мулета. Изграждането на хижата коствало към 230 000 лева, повече от половината от които били събрани посредством благотворителни театрални и музикални представления и предметна лотария.
За злощастие през 1951 година дървената сграда е унищожена от бурен пожар, с цел да бъде възобновена сред 1958-1960 година благодарение на БТС - София в познатия си през днешния ден солиден тип. " Скакавица " е налична единствено пешеходно.
 Хижата е желана от феновете на високи и пълноводни водопади. Действително в България това е мястото с най-вече водопади в непосредствена непосредственост. По пътя ще откриете голям брой възхитителни дребни водопади край реката, а в близост се намират и внушителните Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица.
Да си хижар към този момент е професия 
Благодарение напъните на БТС в Министерството на труда и обществената политика (МТСП) през предходната година прибавиха към Националната подредба на специалностите и длъжностите специалността " Хижар ". Дотогава хижарите бяха назначавани като салонни шефове, бармани, камериери/камериерки и други длъжности, които не отговаряха на спецификата на положения труд. 
Страницата приготви Мая Йовановска>

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР