Поколението Z е силно мотивирано да закупи жилище поради желанието

...
Поколението Z е силно мотивирано да закупи жилище поради желанието
Коментари Харесай

Какво трябва да знаят младите хора, мотивирани да си купят собствено жилище?

Поколението Z е мощно стимулирано да закупи жилище заради желанието си да сътвори или усили фамилията си. Само 1,9% от представителите му настояват, че актуалните лихвени проценти ги попречват да подхващат тази стъпка, написа NOVA. Много от младите имат неправилното разбиране, че би трябвало да внесат 20% първична вноска, с цел да получат ипотечен заем. Средно 33,9 % от представителите на поколението Z /родените от средата на 90-те години на XX век до началото на 10-те години на XXI век/ бъркат по отношение на факторите, които кредиторите вземат поради при определянето на изискванията за кандидатстване.

През двете години, последвали пандемията, пазарът на жилища се разгорещи, което докара до повишение на цените. Приблизително по същото време лихвените проценти скочиха. В отговор на това доста купувачи станаха по-предпазливи. 71,5% от представителите на поколението Z възнамеряват да закупят първото си жилище през идващите сред 1 и 6 години, а 37,2% възнамеряват да го създадат още след 1-3 години.

Дали тези младежи ще бъдат подготвени да станат притежатели на жилище за толкоз малко време? Подготовката, в това число спестяването за първична вноска, увеличението на приходите и подобряването на кредитния рейтинг, ще изиграе значима роля за способността на купувачите от поколението Z да трансфорат фантазиите си за благосъстоятелност в действителност. Rocket Mortgage организира изследване измежду 2000 представители на поколението Z (на възраст 18-26 години), с цел да разбере по-добре какво ги стимулира да се стремят към придобиване на жилище и какви стъпки подхващат, с цел да се приготвят за придобиване на жилище. Ето какво откри изследването:

За разлика от поколението на хилядолетието, представителите на поколението Z се концентрират върху собствеността на жилище, с цел да усилят фамилията си. 34% от интервюираните са декларирали, че основаването или увеличението на фамилията им е главната мотивация за закупуване на парцел. 63,6% от тях възнамеряват да основат семейство. Това се разграничава фрапантно от поколението на хилядолетието, което по-бавно и с по-малко предпочитание основава домакинство. Според изследване на Pew Research от 2020 година повече от четирима на всеки 10 представители на милениума не живеят със лично семейство. Това е с сред 11 и 30% по-малко спрямо предходните генерации на същата възраст.

Доходът играе значима роля за достъпността на жилището за поколението Z. Доходите измежду интервюираните представители са най-голямото предизвикателство при закупуването на жилище. 23,3% от тях показват, че те ги попречват да придобият жилище. Наред с другите аргументи, 14,6% от представителите на поколението Z показват цените на жилищата като най-голямо предизвикателство, а 11,9% - актуалната стойност на спестяванията си. Логично е тези, които към момента учат в университет, да не разполагат с съответни приходи, с цел да си разрешат жилище.

Най-големият % от представителите на поколението Z (21,9%) планират да внесат сред 8 и 11% от покупната цена на жилището, следвани от предплатени вноски в размер на 4-7% и 12-15%. Само 10,1% от представителите на поколението Z възнамеряват да вложат 20% от цената на жилището.

Нивото на обучение не въздейства на опцията да бъдем финансирани от банка. 40,2% от поколението Z обаче са уверени в противоположното. Повечето хора сред 18 и 26 година знаят какво регистрират кредиторите при разглеждането на молбата за ипотечен заем. На въпроса какво може да повлияе на опцията за приемане на ипотечен заем, ето по какъв начин дават отговор те: Доход (83,3%), първична вноска (74,8%), кредитен рейтинг (73,2 %), претовареност (72,7%), заплащане на разноските по закриване на заема (69,8%), съотношението дълг/доход (DTI) (67,2 %), дълготрайност на трудовия стаж (61%), студентски заеми (55,1%).

В днешния свят, в който недвижимите парцели процъфтяват с големи темпове, е малко мъчно да разполагате с ликвидни пари или средства за закупуване на жилище. Именно тук би трябвало да вземете жилищен заем. Но какви са изискванията? Всеки от нас има друга визия за мечтания дом и защото всяка къща е друга, ще би трябвало да заемете избрана сума пари. Преди това обаче би трябвало да сте наясно с размера на сумата, на която имате право. Казано на елементарен език, размерът на заема зависи от способността ви да го изплащате, а тя от своя страна зависи от доходите/заплатата ви. Следователно, колкото по-висока е заплатата ви, толкоз по-висока е сумата, която ще получите като заем. В най-често срещаните случаи банката приема, че можете да изплатите 50% от прихода си под формата на EMI. Така интервалът и лихвеният % зависят от сумата, която сте избрали да погасите.

Каква сума можете да вземете назаем от банката? В множеството случаи тя изисква да платите 10-20% от цената на жилището като първична вноска, а останалата част обезпечава кредиторът. Най-важният миг, който би трябвало да имате поради тук, е да се уверите, че сте платили оптималния размер на първичната вноска. Така освен ще намалите ЕМП, само че и лихвеният ви % за по-кратък интервал ще е по-малък. Повечето жилищни заеми са с дълготрайност най-малко 15-30 години, а лихвеният % с течение на времето се повишава.

Какво би трябвало да създадем, с цел да управляваме заема си мъдро и с минимални опасности? Според специалисти би трябвало първо усърдно да проучим пазара. Друго значимо изискване е да умеем да управляваме личните си средства. Добре е да подсигурим авансово и авариен вид за спомагателни приходи. Важно е, в случай че излязат положителни условия за рефинансиране на заема, да ги разгледате и да обмислите сходна стъпка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР