Поколението, родено между 1995 г. и 2010 г., известно като

...
Поколението, родено между 1995 г. и 2010 г., известно като
Коментари Харесай

Как ОББ оправдава очакванията на поколението Z

Поколението, родено сред 1995 година и 2010 година, известно като поколението Z, е нетърпеливо. Преди още да се е научило да чете и да написа, към този момент сполучливо може да работи с мобилни устройства и да конфигурира приложения. Първото цифрово потомство е към 32% от популацията или 2.5 милиарда души, а 75% от тях имат смарт телефони, посредством които могат да вършат всичко - от връзка и развлечение до извършване на покупки и банкиране, установи статистиката.

Тук е основният миг за взрив на нововъведенията в активността на финансовите институции. Нужно е непрекъснато да трансформират и да усъвършенстват услугите си в цифровата среда, с цел да отговорят на упованията на поколението Z. За нововъведенията в банкирането, ориентирани към цифровото потомство ни описа Стефан Григоров - шеф "Стратегия, промяна и нововъведения " в ОББ и кънтри управител "Иновации " на КВС Груп в България, по време на конференцията "Революция в банкирането 4.0 ", проведена от "Банкеръ ".

Две трети от хората от първото цифрово потомство към този момент имат банкови сметки. Този дял към този момент има капацитет от общо 44 милиарда $ покупателна дарба и колкото и да е необичайно за хората отвън това потомство, 25% от тях към този момент икономисват за пенсия. А 31% от младежите, родени след 1995 година, показват, че няма да употребяват банки в близкото бъдеще. Как да останем в играта тогава? Григоров акцентира, че това може да стане посредством развиването на мобилното банкиране. Така можем да задържим интереса към финансовите институции. Хората от поколението Z биха се изнервили от общоприетите условия при банкирането на гише в клон на дадена институция. Те не могат да бъдат лимитирани от 8-часово работно време, 5 дни в седмицата. Както към този момент казахме, не обичат и да чакат.

Дигиталното потомство е привикнало в приложенията, които употребява, да има игрови детайли или така наречен Gamification. Въпреки, че държат на заниманието, младежите не подценяват отбраната на персоналните данни. Може да се каже, че даже държат на сигурността доста повече от останалите. Освен това, поколението Z не е привикнало да извършва действия и процедури механично, то желае да бъде въвлечено в процеса. Затова в създаването на решения в банковите мобилни услуги, е добре да вземат участие и потребителите - непрекъснато да бъдат питани за тяхното мнение и какво ново биха желали да получат.

Как ще отговорят чиновниците на тези условия, изключително в случай че са родени преди началото на цифровата епоха?

За тази цел ОББ основава Surf Studio в България, описа Стефан Григоров. Тя към този момент разполага с 10 такива студиа в Европа. В тези центрове за нововъведения се работи върху смяната на мисленето на чиновниците, с цел да могат да възприемат процесите в онлайн средата по този начин, както го прави поколението Z.

През 2019 година ОББ създаде свое мобилно приложение и усъвършенства мобилното си банкиране. Очакванията са идната година да се създаде изцяло видео банкирането, което към този момент обслужва единствено бизнес клиентите на банката. Предстои и RPA - роботизиране на огромна част от бюрократичните дейности, които сега извършват чиновниците. През май 2019 година ДЗИ, дружно с Vivacom създаде и развой за ръководството на вреди при банкирането.

С оглед на всичко това, до момента в който сътворяваме и обновяваме банкирането за новите генерации, би трябвало да не забравяме най-важното. Когато дадена функционалност или приложение омръзне на поколението Z, то просто я изтрива и търси нова, която да го заинтригува. Ако се съобразим с това, постоянно ще бъдем на пазара.

Ако това ви се коства ненапълно плашещо, не губете вяра. Проучванията демонстрират, че въпреки всичко това цифрово потомство държи на човешкия контакт и счита, че нищо не може да размени живото другарство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР