Показва ясно, че са откроени политическите сили, които са гласували

...
Показва ясно, че са откроени политическите сили, които са гласували
Коментари Харесай

Лора Крумова потопи Асен Василев с въпрос, в ефир

Показва ясно, че са откроени политическите сили, които са дали своят вот „ за “ в Народното събрание. Това съобщи в ефира на Нова телевизия финансовият министър Асен Василев във връзка на поименната признателност на украинския президент Володимир Зеленски към Пеевски, Борисов и Кирил Петков.

„ Не бях упоменат, само че когато един човек си прави работата, няма потребност да го загатват. Да не приказваме, че нямам присъединяване в този проблем “, съобщи Василев.

„ Моите връзки с Народното събрание постоянно са били извънредно прагматични. За благополучие или за злощастие, като министър е трябвало да одобрявам бюджет или актуализация без ясно парламентарно болшинство.

Именно поради това би трябвало да работя с всички и да диря сечение, което да разреши да се реализира бюджет, който е по разпоредбите на Маастрихските критерии, въпреки това да се вършат вложения и повдигането на приходите “, сподели той.

„ Имахме конференция с Йордан Цонев, Теменужка Петкова, когато казахме, чеса контрактувани параметрите на бюджета. Моите позиции в никакъв случай не са били за доближаване, моите са ясни. Отстоявам ги от 2021-а година.

Примерно позицията ми за здравния министър е, че един министър би трябвало да има свободата да си сортира екипа, да си взема решеният, само че това би трябвало да е координиране с политическата поддръжка, която е сложила този министър, като подобен на поста “, сподели той.

„ Министър може да смени началник на болница, в случай че го направи юридически издържано “, счита той.

„ Точно кой е началник на „ Пирогов “ най-вероятно здравната комисия се интересува, надали различен. Аз влязох с ясната поръчка, че екипът си е мой – влизам си с началник на Митници, началник на Национална агенция за приходите, Изцяло си вода кадровата политика, никой не ми се бърка “, сподели Василев.

Според него това дава мощ на всеки министър.

„ Не мисля, че има нещо, което да бъде озаптяване. Тази дума е грозна. Доколкото президентът даваше някакви поръчки за продажби на земи, такова нещо в бюджета няма “, съобщи финансовият министър.

„ Законът за Бюджета беше оповестен преди изявлението на Радев. Промени ще има до това кои общински промени ще са вътре и кои не. Няма рубрика „ други “ в Закона на бюджета “, съобщи той.

„ Но има в 3-годишнатапрогноза “, отвърна Крумова.

„ Да, само че това не се гласоподава, няма значение “, сподели той.

„ Ама по какъв начин няма, като се написа “, тросна се инатливо водещата.

„ Значи, май би трябвало да си разбираем какво значи 3-годишен проект “, поде Василев.

„ Ееее, от там ли ще започваме “, сподели Крумова и слушайки го да изяснява призна, че би трябвало да приказва по-стегнато и разбираемо за аудиторията.

„ Това е документ, за който Народното събрание в този момент не гласоподава. Това е вид „ какво ще се случи в света, в случай че.. “. Това няма по какъв начин да се гласоподава “, акцентира той.

„ Думата „ земя “ я няма. 2025-А година не се приема в този момент, а единствено 2024 година “, сподели той.

Според него не би трябвало да се продават активи, в случай че те могат да бъдат употребявани дълготрайно от страната по верния метод.

Василев бе помолен да разяснява концепцията на Радостин Чолаков, че Борисов би трябвало да е министър председател, а той или Пеевски – вицепремиери.

„ Това бих го поставил в категорията научна фантастика. По-точно тази, която е обвързвана с дистопия. Говоря за цялото уравнение. Всякакви хора приказват, значимо е какво действително се случва “, сподели финансовият министър.

„ Има договореност Мария Габриел да стане министър председател. Призовавам депутатите ни да поддържат това, което в началото сме говорили “, сподели той и добави, че не е воден диалог за различен министър председател.

„ Радев не работи за българския народен интерес. Конституцията има ясно декларирани правила кой може да я пипа. Там написа, че 2/3 от депутатите могат да го сторят. Няма текстове какво е доверието в тях “, разяснява той изявлението на президента.

„ Тайни срещи съм нямал с никого. Имало е срещи при премиера с представители на „ Лукойл “, само че там не сме били единствено ние с него, само че и министри и така нататък “, посочи той.

По думите му, в случай че има продажба на „ Лукойл “, то тя би трябвало да стане по разпоредбите.

„ Не е задоволително да се продаде на офшорка. Ние имаме по какъв начин да повлияем на това “, сподели той.

Според него договорът с „ Боташ “ е неблагоприятен за България.

„ Причините са две – неустойки – дори да не ползваш избрана услуга, би трябвало да си платиш и второто е, че се дава преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на „ Ботош “ и то при преференциални условия. Това не е редно “, счита той.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР