Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 11

...
Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 11
Коментари Харесай

София на 10-о място в света по замърсяване на въздуха днес

Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 11 ч днес сочат 49.3 µg/m³, което подрежда столицата ни в оранжевия бранш по замърсяване на въздуха. Това сочи показателят за качеството на въздуха и София се подрежда на 10-о място в света по замърсен въздух през днешния ден, заяви БГНЕС.

Първото място се държи от Лахор в Пакистан, следван от Делхи, Индия, Пекин, Китай и още няколко града в Китай и Индия. От европейските градове на 9-о място преди нас е единствено Краков в Полша. На 11-о място след нас се подрежда Белград в Сърбия, който също е в оранжевия бранш по замърсяване на въздуха през днешния ден.

Най-чист е въздухът през днешния ден в Скопие, Северна Македония.

От съдружие " Въздух за здраве " показват, че през последните години сме очевидци по какъв начин процесите на урбанизация трансфораха актуалните градове в големи прекалено застроени мегаполиси, задръстени от коли и мощно нечист въздух, който се диша все по-трудно, и от ден дневно става все по-опасен за здравето на хората. Според Европейската организация за околната среда точно нечистият въздух е най-голямата опасност за здравето на жителите в огромните мегаполиси. По данни на организацията всяка година в Европейския съюз мръсният въздух е причина за повече от 400 хиляди преждевременни смъртни случаи.

Според проучване на Европейския алианс за здраве, оповестено през октомври т.г. в резултат на мръсния въздух, обществото ни търпи и съществени финансови загуби. Проучването, което обгръща 30 страни и 432 европейски градове, показва, че през 2018 година общите обществени разноски са над 166 милиарда евро, като междинните разноски за вреди от замърсяване на въздуха в един град се равняват на 3,9% от Брутният вътрешен продукт на дадена страната. Това допуска, че годишно всеки европеец губи над 1000 евро от своето богатство, поради неприятното качество на въздуха.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР