"Покачването на цената на водата е неизбежно, но е важно

...
"Покачването на цената на водата е неизбежно, но е важно
Коментари Харесай

КНСБ иска 50 млн. лв. за ваучери за вода

"Покачването на цената на водата е неизбежно, само че е значимо с какви темпове се прави и по какъв начин ще бъдат предпазени обществено слабите и работещите в бранша. " Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров, при откриването на полемика на тематика "За стабилно развиване на ВиК бранша и почтени работни заплати на служащите и чиновниците ". На полемиката бяха разисквани положението на ВиК бранша, неговото финансово и кадрово застраховане, както и бъдещето на инфраструктурата и вложенията в мрежата.

Димитров съобщи, че е необходим нов специфичен закон за ВиК услугите, който да регистрира нейните специфики, както и наложителното ѝ снабдяване до всеки един български жител. Той акцентира смисъла на това да бъде обезпечен обществения темперамент на бранша. Що се отнася до регулирането на водоснабдяването, по думите на президента на КНСБ, ВиК секторът е по-добре контролиран даже от банковия.

По време на разискването бяха обрисувани опциите за спомагателни доходи, които не са непременно обвързани с цента на водата. Според Пламен Димитров в проектите за бюджета за идната година може да бъдат планувани ваучери за водни помощи от държавното управление, които по думите би трябвало да са на стойност общо 50 млн. лв., с цел да могат да препокрият потребностите на нуждаещите се. Той настоя и за 15 % годишно нарастване заплатите в структурите на ВиК, за което ще за потребности още 25-27 млн. лв..

Председателят на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов поддържа позицията на Димитров за в допълнение държавно финансиране в бранша, с цел да могат заплатите на служилите на водните оператори да се покачат, без да се подвига цената на водата за популацията. Той предложи КЕВР да бъде разграничен на енергиен и на воден регулатор.

Припомняме, че при започване на тази година водата нарастна в 27 обитаеми места. Единствено в Кърджали услугата леко поевтиня. В същото време се увеличи и цената на газа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР