Пожизнено ТЕЛК решение вече ще бъде издавано за много повече

...
Пожизнено ТЕЛК решение вече ще бъде издавано за много повече
Коментари Харесай

Хората с необратими увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК

Пожизнено ТЕЛК решение към този момент ще бъде издавано за доста повече увреждания, в сравнение с до момента. Близо 100 болести ще бъдат включени в новата проектонаредба.

Освен за хора с трансплантации или загуба на крак, в кръга на дефинитивните положения с право на пожизнено решение се включват редица генетични и онкологични болести.

Ако пациент с няколко болести и към този момент пожизнено решение за % нетрудоспособност пожелае, ще може когато и да е да изиска преосвидетелстване за съпътстващо заболяване, в случай че е в негов интерес.

Става дума за десетки хиляди пациенти, сподели служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

„ Облагодетелствани от това нещо са както хората с увреждания, тъй като няма да им се постанова, в случай че попадат в тези групи, облагодетелствани са организацията на здравната експертиза, тъй като ще намалее натоварването върху нея и евентуално ще може да отговори в период на повече хора и няма да се постанова да се удължават периоди, да се изчаква освидетелстване. Облагодетелстван е и бюджетът на Здравната каса, респективно здравният бюджет, тъй като ще намалеят разноските “, изясни доктор Кацаров. 

Проектът на държавно разпореждане за промени в Наредбата за здравната експертиза бе разискван от Националния съвет за тристранно съдействие.

" Най-важният миг в това изменение е даването на право на хора, които са с окончателни и необратими увреждания да получат пожизнено ТЕЛК решение. Да не се постанова, както е в този момент, на всеки три години да се явяват за освидетелстване за болести, които ще носят до края на живота си. Това е най-същественото изменение. Разбира се, в Наредбата за здравната експертиза има и други промени, свързани с използването на интернационалните контракти, с болнични листа, когато хората се слагат под карантина и други ", обясни служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров след края на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие /НСТС/. 

,,Най-важното е, че слагаме края на един брадясал проблем, който се разисква от 10-15 години. Стана в действителност в къси периоди, сътрудниците работиха късно през нощта, с цел да може през днешния ден да имаме подготвен план на разпоредба, с цел да го внеса на следващия ден в Министерски съвет и да приключим с решававето на този проблем``, добави Кацаров.

" Това изменение ще реши казуса на хората, които имат окончателни и необратими увреждания, само че това не е окончателно и необратимо решение на проблемите на здравната експертиза. Дефинитивното решение на проблемите с здравната експертиза изисква напълно нов метод, изисква сериозна промяна, за която е належащо изменение в закона, нужен е настоящ парламент и воля на хората, които ръководят здравната система, системата на обезпечаване, на пенсионно обезпечаване да решат този проблем, като разделят третирането на увредата и болесттите от неработоспособността ", разяснява още той.

Служебният министър увери, че изменението в Наредбата няма да докара до увеличение на разноските на Национален осигурителен институт.

" В предложенията за смяна на наредбата за здравна експертиза липсват дефинитивните болести ", споделя ръководителят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея промяна би трябвало да се планува и в Наредба 2, която дефинира % работоспособност. 

Извън тематиката за здравната експертиза, публицистите попитаха здравния министър дали би убедил президента Румен Радев да се имунизира против ковид.

" Аз приканвам всички да се имунизират! Ваксинацията не е проблем на здравния министър или на здравната администрация. Това даже не е проблем на държавното управление и на държавната администрация. Това е народен проблем, тъй като касае всеки един от нас. Моят апел е безусловно към всички, в това число и към вас като публицисти, тъй като вашето мнение също е по-важно ", съобщи министър Кацаров.

Той предложи на медиите да се включат във имунизационната акция, като прикани публицистите по телевизионните студиа да сложат на ревера си стикер с текст:  " Ваксинирай се! Спаси човешки живот! "

,,Вас ви гледат милиони всяка заран, всеки следобяд, всеки ден``, аргументира се пред медиите здравният министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР