Пожарната обстановка в Пловдивска област е напрегната заради високите летни

...
Пожарната обстановка в Пловдивска област е напрегната заради високите летни
Коментари Харесай

Пожарната в Пловдив – на пълни обороти

Пожарната конюнктура в Пловдивска област е напрегната поради високите летни температури и мощното засушаване, само че обстановката е под цялостен надзор. Това стана ясно след среща на регионалния шеф Ангел Стоев с шефа на Регионална дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” – Пловдив, комисар Георги Мангараков и началника на бранш „ Пожарогасителна и избавителна активност “ основен контрольор Димитър Бришимов.

Само за първите осем дни на месеца на територията на региона са зародили 159 случая като от тях 116 пожара. Благодарение на бързата реакция единствено при 15 от тях има нанесени материални вреди. „ Множество от пожарите пораждат наоколо до обитаемоте места, само че ние концентрираме техника и сили и съумяваме бързо да ги потушим “, изясни основен контрольор Бришимов. В множеството случаи повода за случаите е човешка немарливост или нерегламентирано палене на стърнища и крайпътни линии. С цел предварителна защита по предписание на комисар Мангараков през почивните дни във всички обитаеми места патрули на пожарната правят обходи на рисковите зони.

Още през м. март към общините са изпратени писма с рекомендации за летния сезон като особено внимание е отделено на обработката на синорите на нивите, намиращи се в непосредствена непосредственост до обитаемоте места. „ За страдание част от кметовете не извършват предписанията и по тази причина в този момент гасим пожари “, разяснява комисар Мангараков.

В хода на срещата регионалният шеф изиска да получи информация дали огнеборците разполагат с нужната техника, запаси и екипи, с цел да подсигуряват отбраната на популацията на територията на региона. „ На този стадий сме изцяло обезпечени, само че при усложняване на ситуацията, ще се нуждаем от спомагателна техническа помощ “, разяснява шефът на РД ПБЗН. „ Готов съм да спомагам за обезпечаване на хеликоптери за гасене и спомагателни сили от армията “, съобщи регионалният шеф.

Част от общините в региона към момента не са основали доброволни формирования, макар че законът им дава тази опция, стана ясно още по време на срещата. Обучението, оборудването, застраховката и издръжката на доброволците е обезпечена от държавния бюджет. Главен контрольор Бришимов даде за образец Община Пловдив, която има три доброволни формирования – готови и оборудвани механически. Те оказват сериозна поддръжка в аварийно-спасителни работи освен на територията на Пловдив, само че и във всички общини от региона.

„ Необходимо е още веднъж да приканим кметовете да подхващат акции за набиране на доброволци и основаване на добре готови формирования, с цел да бъдат в помощ на пожарникарите при разнообразни спешни обстановки “, предложи регионалният шеф. Комисар Мангараков се ангажира в доста къс период още веднъж да изпрати публични писма към общините, в които към момента няма доброволни екипи.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР