Пожарът в затвора ЕвинОсем затворници са загинали в резултат на

...
Пожарът в затвора ЕвинОсем затворници са загинали в резултат на
Коментари Харесай

Осем души са убити в затвор за политически затворници в Иран след пожар

Пожарът в пандиза " Евин "
Осем пандизчии са починали вследствие на пожар в пандиза „ Евин “ в Техеран през уикенда, заяви иранската правосъдна система в понеделник, удвоявайки броя на жертвите на случая, който усили натиска върху държавното управление, което така и така към този момент е изправено пред митинги поради гибелта на жена в полицейски арест. Пожарът беше предшестван от протест в пандиза, където излежават присъди политически пандизчии и публицисти, отбелязва „ Свободна Европа “.

Затворът от дълго време е прочут с това, че в него се държат политически пандизчии, както и такива, които имат връзки със Запада и са употребявани от Иран като разменна монета в интернационалните договаряния, отбелязва „ Асошиейтед прес “.

Всички жертви са били държани в част от пандиза, предопределена за пандизчии, упрекнати в закононарушения, свързани с грабежи, оповестиха от правосъдната система. В пандиза „ Евин “ се намират и доста арестувани лица, упрекнати в нарушавания на сигурността, в това число иранци с двойно поданство, съобщи „ Ройтерс “.

В събота управляващите оповестиха, че затворническа работилница е била подпалена „ след пердах сред няколко пандизчии, наказани за финансови закононарушения и обири “. Първите четирима смъртни случая, за които оповестяват държавните медии, се дължат на поемане на пушек.

Съдебната осведомителна организация „ Мизан “ заяви новите данни за броя на жертвите, като съобщи, че пандизчиите са издъхнали в неделя от пострадванията си при случая.

Агенцията съобщи, че всички починали са били арестувани по обвинявания в кражба. „ Мизан “ разказва случая като „ битка сред пандизчии и огън “, макар че не предлага доказателства в поддръжка на това изказване. Активисти отвън Иран споделят, че остават скептични към изказванията на иранското държавно управление, изключително откакто последните описания на митингите в страната се разграничават фрапантно от тези на място, написа „ Асошиейтед прес “.

Полуофициалната осведомителна организация Фарс също заяви, че броят на жертвите на пожара се е удвоил, и съобщи, че шестима пандизчии остават в болница след пожара.

Пламъците и гъстият пушек, които се издигаха от пандиза „ Евин “ в Техеран, бяха необятно забележими в събота вечер. В онлайн видеоклипове се чуват изстрели и детонации в региона на пандиза.

Пожарът е бил сподавен след няколко часа и никой от пандизчиите не е избягал, оповестяват държавните медии.

Властите се пробваха да разграничат събитията в пандиза от продължаващите митинги, а държавните медии показаха спорни данни за насилието. Стотици хора са арестувани в пандиза „ Евин “, където правозащитни групи оповестяват за многократни злоупотреби със пандизчии.

Протестите избухнаха след публичното отвращение от гибелта на 22-годишната Махса Амини в полицейския арест. Тя беше задържана от иранската нравствена полиция в Техеран за нарушение на строгия код за обличане на Ислямската република. Правителството на Иран упорства, че Амини не е била измъчвана в полицейския арест, само че фамилията ѝ твърди, че по тялото ѝ са открити синини и други следи от побой след задържането ѝ.

Президентът Джо Байдън, който през уикенда пътува до Орегон, съобщи, че иранското „ държавно управление е толкоз деспотично “ и че изпитва „ голямо почитание към хората, които маршируват по улиците “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР