Пожар е лумнал в защитената местност Дуранкулашко езеро, сигнализираха от

...
Пожар е лумнал в защитената местност Дуранкулашко езеро, сигнализираха от
Коментари Харесай

Пожар е овъглил тръстика в защитена зона край Дуранкулашкото езеро

Пожар е лумнал в предпазената околност Дуранкулашко езеро, алармираха от Българското сдружение за отбрана на птиците. Кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов посочи за Actualno.com, че огънят е горял към 13:30 – 14 часа днес в непосредственост до къмпинг „ Космос “. Горяла е тръстика, а пламъците евентуално се дължат на незагасена цигара. Кметът уточни, че от къмпинга в посока интернационалния път минават туристи и не е изключено някой да си е хвърлил фаса през прозореца на колата.
Няма наранени здания, а в съседство има пшенична равнища, която също не е наранена от огъня, сподели още Йорданов. Той е спокоен, че напролет тръстиката още веднъж ще израсне и напомни, че преди години там са пасли животни, само че в този момент в региона липсва отглеждане на животни. Тръстиката изсъхва и инцидентен огън, съпроводен със мощен вятър може да провокира огромен пожар.
Дуранкулашкото езеро е с най-добре непокътнатите влажни зони в страната ни. То е дом на над 260 типа редки и застрашени от изгубване представители на флората и фауната. То е с интернационално значение за опазването на редки птици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР