Похвално е това, че правителството увеличава тази година средствата за

...
Похвално е това, че правителството увеличава тази година средствата за
Коментари Харесай

Д. Денев: Мораториумът за лекарствата е отказ системата да се управлява

Похвално е това, че държавното управление усилва тази година средствата за здраве с близо 400 млн. лв., защото това демонстрира, че на опазването на здравето и на заплащанията за опазване на здравето се гледа като на инвестиция, а не просто като на разход. Това изясни в изявление за предаването ни " Нещо повече " Деян Денев - шеф на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България ( ARPharM).
Денев дефинира като " изненадващо необичайно " решението за възбрана за включване на нови молекули в заплащането от Касата през 2018-а, защото в България има стройна система, посредством която се взема решение кои лечения да бъдат заплащани и кои не. 
Ако това не се е случило, то виновността е на администрацията, акцентира Денев, както и посочи, че  единствено в България се прави  оценка на здравните технологии и се отсяват тези лечения, които са ефикасни от тези, които не са:
Мисля, че системата работи добре - в случай че една терапия е предложена за реинбурсация въз основа на оценката на здравните технологии и е контрактувана отстъпка, както и преференциални за страната ни условия, то тя би трябвало да стигне до пациента оптимално бързо.
Забавянето с една година освен, че няма да реши проблемите, а и ще понижи опциите за лекуване - някои пациенти ще би трябвало да чакат цяла година, а може и да не дочакат, акцентира Денев, съгласно когото това няма да има резултат върху бюджета на Касата, който да докара до кой знае какви спестявания.
Мораториумът е отвод системата да се ръководи, вместо да се търси метод всички тези процеси да се случат по най-хубавия метод, акцентира още шефът на ARPharM.
Много скърбя, че в бюджетно време - във  време, в което се разисква един толкоз сериозен проблем като концепцията за мораториум върху медикаментите, министър Николай Петров не е на мястото си, добави в коментар на оставката на министъра на опазването на здравето Денев:
Сигурен съм, че в случай че той беше на мястото си, дебатът щеше да бъде доста по-конструктивен, защото той е потвърдил, че е градивен и консенсусен човек.Подробности, както и цялото изявление,  можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР