Похотта не е най-лошият от седемте смъртни гряха, според папа

...
Похотта не е най-лошият от седемте смъртни гряха, според папа
Коментари Харесай

Папа Франциск: „Греховете на плътта не са толкова тежки“

Похотта не е най-лошият от седемте смъртни гряха, съгласно папа Франциск. Има по-лоши прегрешения  от извънбрачния секс, сподели главата на Католическата черква пред кореспонденти в папския аероплан на връщане от посещаване в Гърция, оповестява New York Post.

Въпреки че не утвърди прелюбодейството, папа Франциск отговори на изказванията за полова връзка с жена  парижки архиепископ, с думите, че „ греховете на плътта не са най-сериозните “.

Главата на католическата черква направи своите забележки пред кореспонденти на борда на папския си аероплан, до момента в който се връщаше в Рим от пътешестване до Гърция.  Отговорът му беше провокиран от въпрос по отношение на оставката на Парижкия архиепископ Мишел Опти предходната седмица.

Опти отхвърли да има връзка с неназованата жена, само че съгласно по-ранни репортажи, той не е бил достатъчно категоричен. Представителите на католическото духовенство са обвързани с обет за безбрачие.

Франциск продължи, като сподели, че е приел оставката на Опти не заради доказано нарушаване на обета, а по-скоро заради въздействието, което обвиняванията оказаха върху репутацията му.

„ Той (епископът) беше наказан, само че от кого?  От публичното мнение, по злословия... и  вече не можеше да извършва отговорностите си. ”

Франциск също съобщи, че счита греховете на плътта, като прелюбодеянието, за провинения, само че че има други грехове, като омразата и гордостта, които са доста по-сериозни.

Обвиненията против Опти идват единствено два месеца, откакто огромно френско следствие откри, че над 200 000 деца са били полово измъчвани от духовници в страната за интервал от 70 години.  Тези злоупотреби бяха значително известни и заметени под килима от Църквата, сочи отчетът.

„ Изправена пред този бичза доста дълго време, непосредствената реакция на Католическата черква беше да се отбрани като институция и тя сподели цялостно, даже грубо, равнодушие към тези, потърпевши от претърпяното принуждение “, се споделя в отчета.

Справянето с натрупалите се разкритията за полово принуждение, изключително против деца, от духовници по целия святР е признак на времето на Франциск като папа, който се издигна да челното място във Ватикана през 2013 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР