Походът на наемниците от Вагнер към Москва съживи един стар

...
Походът на наемниците от Вагнер към Москва съживи един стар
Коментари Харесай

Действията на руските наемници от Вагнер събудиха притесненията за руския ядрен арсенал

Походът на наемниците от " Вагнер " към Москва съживи един остарял боязън на Вашингтон: какво ще стане с съветските нуклеарни оръжия, при положение на вътрешен протест, написа Ройтерс. 
Решението на Евгений Пригожин да изтегли бойците уталожи непосредствените терзания от огромен спор в Русия, само че казусът сподели, че властта на съветския президент Владимир Путин отслабва. 
Снимките на танкове по съветските улици подсетиха за Августовския пуч в Москва от 1991 година и зародилите тогава страхове, че някой безсъвестен пълководец може открадне нуклеарна бойна глава, сподели някогашен чиновник на американското разузнаване. 
" Разузнавателната общественост ще бъде мощно фокусирана върху съветските ресурси от нуклеарни оръжия ", предвижда Марк Полимеропулос, някогашен върховен офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ, управлявал тайните интервенции на службата в Европа и Евразия.
" За нас е значимо да знаем кой управлява нуклеарните оръжия, тъй като се тормозим, че терористи или неприятни хора като чеченския водач Рамзан Кадиров могат да ги потърсят, с цел да се възползват от тях ", уточни Даниел Хофман, някогашен почитан чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, който е оглавявал московския му отдел.
Кадиров даде обещание да помогне за потушаването на протеста на " Вагнер " и изпрати хиляди свои бойци в южния съветски град Ростов на Дон, който беше завзет от наемниците. 
Американски представители споделиха, че не виждат непосредствена опасност за сигурността на съветските стратегически и тактически оръжия. 
" Не сме забелязали никакви промени в разположението на съветските нуклеарни сили ", съобщи пред Ройтерс представител на американския Съвет за национална сигурност. " Русия носи специфична отговорност за командването, контрола и защитата на нуклеарните си сили, с цел да подсигурява, че няма да бъдат подхванати дейности, които заплашват стратегическата непоклатимост ", добави той. 
Но сигурността на тези оръжия съставлява непрекъсната грижа за Вашингтон. В годишен отчет на американските разследващи служби се показва, че " сигурността на съветските нуклеарни материали... остава проблем, макар подобренията в отбраната, контрола и отчетността ". 
Сценарият, който тревожи специалистите, е че в случай че още веднъж избухнат остри различия за войната в Украйна, някоя недобросъвестна военна секта може да си обезпечи надзор върху избрани оръжия. 
Русия разполага с най-големия нуклеарен боеприпас в света, като съгласно Федерацията на американските учени, той е включвал 5977 нуклеарни бойни глави. Съединени американски щати, за съпоставяне, разполагат с 5428. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР