Погребението на кралица Елизабет II ще наруши вековната традиция.До този

...
Погребението на кралица Елизабет II ще наруши вековната традиция.До този
Коментари Харесай

Погребението на Елизабет II: Церемонията ще наруши вековна традиция


Погребението на кралица Елизабет II ще наруши вековната традиция.

До този миг литургията в памет на умрелия монарх се е провеждала в параклиса „ Св. Георги “ в Уиндзор – желано място от множеството кралски особи. Сега обаче церемонията ще се организира в Уестминстърското абатство. Промяната на мястото се постанова поради предстоящите големи тълпи от хора.

Параклисът „ Св. Георги “ е нормалното място за множеството кралски церемонии, в това число за погребението на принц Филип предходната година, както и за сватбата на херцогът и херцогинята на Съсекс принц Хари и Меган Маркъл.

Промяната на мястото се случва за първи път от погребението на Джордж VI през 1760 година

Погребението на кралица Виктория
Снимка: Getty Images


Кой погребва кралските особи?

Не е толкоз елементарно да станеш траурен сътрудник на английското кралско семейство. Доскоро тази активност беше осъществявана от деветият най-стар фамилен бизнес в цяла Англия. Фирмата CPJ Field съществува от 1690 година и за първи път провежда погребението на херцога на Уелингтън през 1852 година

По-късно същата компания провежда погребенията на крал Едуард VII и на кралица Виктория.

Погребението на Джордж VII
Снимка: Getty Images


Вече 300 години семейство Фийлд е в този бизнес и съблюдава деликатния баланс сред вековните обичаи и модерността. Погребението на кралица Виктория да вземем за пример „ задава звук “ за смяна в провеждането на кралските погребения. Тя пожелава да бъде заровена като „ щерка на боец “. Обичаите въведени по време на нейното заравяне остават годни и до през днешния ден.

Настоящите погребални сътрудници на кралското семейство са „ Левъртгън и синове “. Те провеждат погребенията на принцеса Даяна, Кралицата Майка и принц Филип. Освен да провеждат самата погребална гала и всичко обвързвано с нея, погребалните сътрудници на кралете и кралиците имат обвързване да са готови за неочакваната гибел на монарх или член на кралското семейство. Това включва държането на склад на кралския ковчег.

Кралица Елизабет II и принц Филип на погребението на Уинстън Чърчил
Снимка: Getty Images


Необичайни обичаи – в този момент и през вековете

По време на кралското заравяне Биг Бен ще стартира да бие към 9 ч. сутринта. Ако се съблюдава традицията, часовникът би трябвало да бие толкоз пъти колкото години монархът е бил на трона. За Елизабет II – 70 пъти. Тази традиция е изпълнена за погребенията на Едуард VII, Джордж V и Джордж VI.

По същото време в лондонския Тауър ще бъдат почистени кралските бижута.

Снимка: Getty Images


Денят е разгласен за празник в това число и за банките, като Лондонската стокова борса ще затвори. Това ще докара до къс срив на английската стопанска система.

В предишното несъмнено е имало случаи на необикновени моменти. Погребението на кралица Виктория е наложило нов стандарт за транспортиране на ковчега на монарха. Защо? Защото конете, които дърпали катафалката се подплашили и се отскубнали от впряга. Това наложило смяна в протокола и на последните кралски погребения кралската катафалка се тегли от членове на Кралския флот.

Снимка: Getty Images


За погребението на Елизабет II подготовката беше направена още веднъж с коне.

Погребението на бащата на Елизабет – крал Джордж VII включвало най-вече държавни глави до този миг. Въпреки това на най-важното място на процесията – тъкмо зад катафалката се возел кралският фокс териер – Цезар.

Церемонии с цялостни държавни почести във Англия са „ резервирани “ най-вече за кралското семейство и съвсем никой различен член на обществото няма право на такива. Правени са доста малко изключения.

Бащата на теорията за еволюцията Чарлз Дарвин е бил почетен с голямо заравяне в Уестминстърското абатство. Бившият министър председател на Англия Уинстън Чърчил също е заровен с такава гала след особено разрещение от Елизабет II и английския парламент.

Една от най-странните гледки обаче остава така наречен „ Бдение на принцовете “. По време на погребението на крал Джордж V неговите синове – крал Едуард VIII, херцогът на Йорк, Херцогът Глостър и херцогът на Кент застават дружно да пазят тленните остатъци на татко си. Бдението е повторено години по-късно при погребението на кралица Елизабет – Кралицата Майка, само че с нейните внуци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР