Поговорката Всичко, което блести, не е злато“ действа и в

...
Поговорката Всичко, което блести, не е злато“ действа и в
Коментари Харесай

Странни плодове, които си заслужава да опитате

Поговорката „ Всичко, което свети, не е злато “ работи и в противоположна посока – всичко, което е „ златно “, не всеки път свети. Това важи и за храната, изключително за плодовете. Не всички плодове, които наподобяват неугледно и даже извън миришат отблъскващо, имат противен усет. Ето една селекция от странните и необикновени плодове, които си коства да опитате.

1. Ядлива инга. Плодовете на ядливата инга от рода орлови нокти (Lonicera) се назовават ​​още захарен грах или крем-боб. Приличат на дребни патладжанчета, увити в белезникава пулпа, сходна на захарен памук. Те са " подредени " в шушулки, дълги до 30 см. Растат в Централна и Южна Америка. Сладката пулпа с усет на сладолед и мирис на ванилия нормално се яде сурова.
4 екзотични растения, които можем да отглеждаме у нас
Търсите малко драма във вашата градина? Наистина няма по какъв начин да сбъркате, като добавите няколко тропически растения! Техните големи листа...
Прочети повече
2. Асампая. Тази хубавица се посочва по друг метод в другите страни: малайците я назовават „ келуби “, суматрийците - „ кувай-кувай “, тайландците - „ лупмхи “. Асампаята (или „ захарна ябълка “) е сходна на огромна шишарка от ела или дребен ананас със сладко-кисел усет. Плодът може да бъде червен, кафяв или жълт. От кората и стъблото се получава чудесно лекарство срещу кашлица.

3. Ролиния (бириба). Този плод наподобява на голямо жълто сърце с тъмнокафяви шипове. Най-често срещаното съпоставяне на усета му е с лимонен къс. Той обаче има смес от тропически нотки на банан, ананас и кокос. Родното място на плода е Бразилия, макар че е постоянно срещан във всички тропици на Южна Америка, Мексико, даже Хавай и Флорида.

4. Мангостан. Зашеметяващ от вътрешната страна и извън, мангостанът е затрупан с тъмно-сливова ципа, а вътре има ярко-лилава пулпа, която се отстранява, с цел да се стигне до главното – ядливата бяла вътрешност. Външно тя наподобява като обелен чесън, само че на усет е вълшебна композиция от цитрусови плодове, грозде, ягоди и праскова. Плодът пораства в Малайзия и Индонезия.

5. Пръстовиден цитрон. Истински цитрусов октопод или " ръката на Буда ", както обичат да го назовават ​​в англоезичните страни. В недопечен тип цитронът е неспособен за консумация: употребява се за подготвяне на захаросани плодове, като фалшификация и се суши за чайове и коктейли. Родното му място е Индия.
По кое време на деня е най-добре да се ядат плодове?
Плодовете са извънредно потребни, само че все пак огромна част от нас не ги употребяват в задоволителни количества. Консумацията на ябълка...
Прочети повече
6. Джамбу (семаранг, сизигиум, яванска ябълка). Тази „ ябълка “, в действителност, наподобява на лъскава круша - розова, бяла или бледозелена. Вътре има няколко семена и сладко-стипчива пулпа с ободрителен резултат, хрупкава и ароматна. Съчетава се добре с шоколад и сладолед, постоянно се сервира в плодови салати. Среща се в обилие в южната и източната част на Азия, в Индия, Южна Америка, Карибите, в африканския Занзибар.

7. Синсепалум. Този магически плод идва в Америка от Камерун при започване на ХХ-ти век. Съвсем елементарните на тип лилаво-алени плодчета на синсепалума трансформират усета на ястията, изядени след тях. За всичко е отговорна белтъчината миракулин: за час-два тя „ блокира “ всички горчиви и кисели усети, без да въздейства на възприемането на миризмите. Затова, в случай че отхапете лимон по-късно вълшебно зърно, той ще ви се стори сладостен бонбон, само че цитрусовият мирис ще остане. Горчивината на бирата ще се трансформира в изтънчен шоколад, а оцетът в блудкав сок. Някои компании към този момент създават сладкиши и дъвки със сок от миракулин.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР