Погледни на бизнеса като на игра, за да стигнеш по-напред

...
Погледни на бизнеса като на игра, за да стигнеш по-напред
Коментари Харесай

Как една студентска мечта порасна до бизнес империя

" Погледни на бизнеса като на игра, с цел да стигнеш по-напред " - по този начин счита маг. фарм. Васил Маджаров, дф, притежател на верига АПТЕКИ 36.6. Неговата „ игра “ почнала още до момента в който бил студент 3 курс в Медицински университет-София с дебютната аптека. Сега има 34 обекта, а до края на годината се възнамеряват още два. Така, 20 години след импулсивния старт, аптеките под известния бранд ще станат тъкмо 36, измежду които и Билкова. Готова е и складовата база на Пазарджишко шосе. Аптеките имат личен онлайн магазин, едноименно списание, което се популяризира гратис и вендинг автомати, които бяха първите в Пловдив.



Мечтата на първокурсника

Вероятно всеки първокурсник в компетентност Фармация мечтае по какъв начин един ден ще открие аптека. " И ние с моя другар и състудент не правихме изключение. Мечтата се роди още в първите дни на следването, а се извърши в 3 курс. Но не стана нито елементарно, нито безпроблемно ", спомня си Васил Маджаров. Дори фамилията му подходило резервирано към концепцията за бизнес, макар че майка му е магистър фармацевт. А може би тъкмо поради това, тъй като знае, че не е лесно…Аргументът към сина ѝ бил: „ Не можеш да отвориш аптека, нямаш тапия “, на което той контрирал: „ Няма невъзможни неща! Помогни ми да открия добър магистър фармацевт, който да я ръководи “. Наели помещение в столицата, заредили го с медикаменти на отсрочено заплащане с помощта на това, че Васил Маджаров работел още по време на следването си по хранилища за медикаменти. " Хората ме познаваха, имаха ми доверие ", вметва той. И споделя за комплицираната организация на доставките по това време. " В аптеката даже нямахме телефон. Шест месеца подред поръчките към доставчиците ги пишехме в една тетрадка и тичахме до махленски фоноапарат на Булфон да ги диктуваме. Дъжд, зной, ние сме с тетрадката на телефона. А годините бяха смутни, имаше доста кражби. И това ме притесняваше - аз използвах парите на други хора и трябваше да ги опазя ", споделя той. И освобождава стаята си в студентското общежитие, поставя едно легло в задното помещение на аптеката и нощува там, с цел да пази стоката. Така се изтъркаляла една година и пристигнали държавните изпити. Дневният ред на студента-бизнесмен се състоял от работа-учене-работа-учене на едно и също място - в аптеката. Звучи с напрежение, само че в реалност беше поучително. Наложило се да затворят обекта. Изпитите минали сполучливо и малко по-късно Васил Маджаров още веднъж изненадал всички и направил противоположен завой към Пловдив. Противно на всеобщото разбиране, че столицата е градът на опциите, по-добрата работа и по-високия стандарт, Васил избира да се върне вкъщи. Прехвърля лиценза на софийската аптека в града под тепетата и 2002 година, на знаковата дата 9 септември, отваря обект „ на родна земя “. Първата аптека от бъдещата верига е до магазин „ Мега Марина “. Малко по-късно се сбъдва и втората бизнес фантазия - да отвори денонощна аптека. Тя е до хотел „ Санкт Петербург “. А след това и третата - да има билкова аптека - онази, която от десетилетия си е до Тунела и я знаят всички.



Когато шефът е млад и „ зелен “

В началото имало известно стеснение, тъй като шефът е млад, а чиновниците - и по-възрастни, и по-опитни от него. " А аз, макар че нямах стаж, имах визия как да се ръководи обектът, и желаех да наложа моите визии ", споделя Васил Маджаров. " Не е елементарно да съобщиш на умел, ерудиран 60-годишен магистър фармацевт, че нещо в ръководството на аптеката би трябвало да се промени, нали? " А работата в една аптека не се състои единствено в това да познаваш медикаментите и да ги подаваш на пациента, а и да си в крайник със законодателството най-малкото. Към днешна дата към този момент съотношението е променено и екипът на АПТЕКИ 36.6 се състои от млади и енергични хора. На първо четене без смяна на индивида зад щанда е единствено Билковата аптека до Тунела. Дамата е изкарала на това място над 40 години и в този момент клиентите я назовават с обич Баба Билка, усмихва се предприемачът. На младите не им се занимава с билки. И това евентуално е предизвикано от потребителските настройки. Клиентите към този момент избират заводските форми на лекарства и хранителни добавки. Едната версия е, че от тях се чака по-бърз резултат, а при билколечението би трябвало време и неизменност. Но това важи дори и за екстемпоралните форми - мехлеми, кремове, тинктури. Пазарът просто се обърна, счита Васил Маджаров. Билковата АПТЕКА 36.6 Тунела в действителност е най-старата лицензирана билкова аптека в град Пловдив, в която се оферират насипни билки, билкови смеси и билкови тинктури за разнообразни положения и най-често срещаните здравни проблеми.

Големият скок

" Най-трудният интервал не беше напълно първоначално, когато стартирах първата аптека ", изненадващо декларира Васил Маджаров. Първата, втората и третата ги отварял постепенно и поредно. Големият скок пристигнал по-късно, когато възнамерявал да отвори още три едновременно. " Не че първоначално са липсвали проблеми, в противен случай. Но с всеки един стадий, с всяко едно по-горно равнище се трансформират и провокациите. А аз гледах да се отлича от другите, да основа нещо по-иновативно, а не да копирам някакъв бизнес модел ", обобщава Маджаров. И не всичко е вървяло единствено напред и нагоре. В Пазарждишко да вземем за пример марката в началото имал два обекта. Всичко вървяло добре. В момента, в който станали четири АПТЕКИ 36.6, нещата не се получили. Така се наложило да бъдат затворени в един миг.
Правилата на мениджъра: Васил Маджаров знае имената на всичките си чиновници и ги познава персонално


Васил Маджаров споделя, че знае имената на всичките си чиновници и ги познава персонално. В ролята си на шеф страда от всичките недостатъци на пазара на труда в България, нищо че фармацевтите са по-особена група експерти. За страдание, множеството завършващи Фармация бързо се преориентират към работа като търговски представители на огромни компании. Там са привлечени от служебни коли и телефони, положителни заплати, доста персонални контакти. Друга част от младите сътрудници имат липса на мотивация за работа и развиване. Считат работата с крайни клиенти за натоварваща и уморителна. Но когато намеря подобаващия кадър, относително бързо го из­дигам на управнически длъж­ности и когато го направя, му гласоподавам цялостно доверие и независимост на деяние, споделя той. Имало е случаи, когато откри­ването на нови обекти от веригата АПТЕКИ 36.6 се е забавяло с години, до момента в който се намерят подобаващите хора. От тях изисква да са напълно в услуга на клиента и когато пристигна някой и изиска капки за нос да вземем за пример, не просто да му покажат рафта с капките и спрейовете. От индивида зад щанда се чака да продаде на пациента най-подходящите за случая капки за нос, а преди този момент да изтъкне обективно преимуществата и минусите на съответния лек, счита магистър-фармацевтът. А когато човек работи с готовност и усеща работата като предопределение, тогава кипи от сила и не усеща отмалялост.

С казуса недостиг на работна ръка във компанията се сблъскали челно през 2017 година, когато решили да отворят и онлайн магазин. Тогава за пръв път се наложило да пуснат публикация за наемане на хора. " Документи подадоха над 200 претенденти, избрахме девет от тях и след няма и месец се оказа, че не са точните хора ", спомня си още Васил Маджаров. Наложило се първоначално да пренасочи хора от физическите обекти към онлайн магазина. „ Интернет магазина беше наложително да го имаме, от дълго време беше ясно, че ще пристигна времето на извършването на покупки от дивана. Освен това, всеки търговски обект е лимитиран откъм пространство, няма смисъл клиентите да обикалят по една, две, три аптеки в търсене на съответно нещо.

Има един неписан закон в областта на човешките запаси, който не се нарушава - желае ли един човек да напусне компанията, си потегля незабавно. " Няма потребност от предупреждение, тъй като този човек единствено тялом е на работното си място и няма да е по никакъв начин ефикасен ", добавя мениджърът. " Аз не мога да глобявам или да превъзпитавам огромни хора. Ако се откри проблем един път, два пъти, три пъти - няма смисъл да отстоявам, този човек не е за моята компания " безапелационен е мениджърът.
По случай юбилея на компанията: Учредяват стипендия за най-хубавите студенти фармацевти
Списание " Форбс България " отличи за втора поредна година маг. фарм. Васил Маджаров в влиятелната ранглиста " Мъже на върха ". През 2021 година връчването на наградата бе отдадено на дългогодишното сполучливо бизнес развиване на компанията и откриването на новия лекарствен склад в град Пловдив. " Желанието ни да подобрим логистичните процеси и да обогатим асортимента си от предлагани артикули докара до построяването на нова постройка, отговаряща на най-високите фармацевтични стандарти ", споделя предприемачът.



През 2022 година мотивът за влизането в класацията е 20-годишнината от основаването на АПТЕКИ 36.6 и методът на нейното отбелязване. Юбилеят става мотив за учредяването на стипендия в областта на фармацията в Медицински университет-Пловдив. " Бих желал да възнаградя най-ученолюбивите и най-предприемчивите студенти и да ги подтиквам да не престават в същия дух! Смятам, че обществото не поддържа задоволително младите и образовани хора. Тази стипендия е дребна стъпка към смяната, която бих желал да видя! Надявам се и други компании от здравния бранш да последват нашия образец ", споделя с възторг маг. фарм. Васил Маджаров.

АПТЕКИ 36.6 са измежду най-ангажираните обществено компании в района. Спонсорират редица мероприятия с локално значение в региона на културата, спорта и образованието - Международен шампионат по художествена гимнастика " Тракия къп ", маратона " Трявна ултра ", националния приз " Студент на годината ", премиите на БГ Радио, " Мис Пловдив " и други Наскоро подкрепиха УНИЦЕФ България в популяризирането на мобилното приложение Беббо, чиято концепция е да даде точни и ясни насоки на родителите в развъждането на техните деца.

Във всяка аптека от веригата има позициониран панер за събиране на пластмасови капачки за акцията " Капачки за бъдеще ". " Тези планове ми доставят персонално задоволство и дават спомагателен смисъл на работните ни триумфи ", споделя предприемачът.

В аптеките се вършат и периодически безвъзмездни измервания на кръвно налягане, кръвна захар и костна компактност.
Стартира кариера в МУ от почитание към учител
От 15 години Васил Маджаров преподава във Фармацевтичния факултет на МУ-Пловдив. Започнал като на смешка, без доста възторг, само че пък още след първите месеци се почувствал навръх мястото си. " Проф. Златка Димитрова, към която изпитвам почит и почитание, ми предложи да съм неин помощник още със основаването на факултета ", споделя началото той. Първия път й отказал с претекст, че е концентриран в развиването на бизнеса си. Но втория път, когато тя се върнала със същата молба, не посмял точно от почитание към нея.



Малко преди този момент се изявявал като деятел в гилдията. През 2007 година става зам.-председател на Фармацевтичната гилдия в Пловдив. " Основно настоявах да сме единни, тъй като другояче има действителен риск веригите да ни изместят от пазара ", споделя спомените си от този момент фармацевтът. Срещнал обаче много мощен отпор от сътрудници, които го упреквали, че и самият той играе като „ верига “, защото към този момент имал три аптеки. Не съумял да убеди сектора и да дават път на младите. Казвах им: Ето, приключва следващият випуск фармацевти, вземете ги на 6-месечен стаж, а те ми отвръщаха: " Как ще ги вземем? Нали те пък ще ни вземат хляба ", споделя той и признава, че пред него подобен проблем не е стоял, не стои и в този момент. Даже неотдавна включил към веригата АПТЕКИ 36.6 обект в гр. Баня на собствен студент, който никой не желал да вземе на преддипломен стаж в Карлово със същия претекст.

След първите месеци като академични учител взема решение, че образованието на студентите е скъпа идея, която извършва и до през днешния ден на драго сърце.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР