Погледът на хората по света е отправен към Глазгоу, където

...
Погледът на хората по света е отправен към Глазгоу, където
Коментари Харесай

Започна 26-ата Конференция по климата в Глазгоу

Погледът на хората по света е насочен към Глазгоу, където протича срещата на върха на държавните и държавните ръководители от близо 200 страни по изменението на климата - това сподели Боряна Каменова, шеф на дирекция «Политика по изменение на климата» в Министерство на околната среда и водите, по стратегия «Христо Ботев» на БНР. В момента протича Световната среща на водачите в границите на 26-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата, която се организира в Глазгоу.

В този лидерски сегмент се чака на световно ниво повече страни да поемат амбициозни цели във връзка с климата. Европейски Съюз от дълго време съобщи своята нова, по-амбициозна цел от 55% понижение на излъчванията на парникови газове до 2030 година (в съпоставяне с 1990 година, или така наречен Цел 55). За разлика от останалите страни, Европейски Съюз се ангажира и с приемане на съответното законодателство, с цел да се изпълнят тези цели. «Зелената договорка е дълготрайната тактика в тази тенденция, а излезлият неотдавна план на законодателен пакет, квалифициран от Европейска комисия за Цел 55, е приложното законодателство», сподели Боряна Каменова.

Започнали са и договарянията в обособените досиета по този пакет, който включва доста промени на съществуващи наставления и регламенти, както и изработването на нови в областта на стопанската система и енергетиката, тъй че всички браншове да допринесат за постигането на тази цел. «За България това е значимо, тъй като точно тук се разпределят националните задължения за всяка страна членка - би трябвало да се реализира верният баланс сред упоритост и обществена търпимост, отбрана на конкурентоспособността и отбрана на националните интереси», изясни още Каменова.

В процеса на техническите договаряния вземат участие специалисти от съвсем всички министерства в България. Сред уговорките, които предлага Европейски Съюз, са планувани: проверка на Европейската скица за търговия с излъчвания на парникови газове; основаване на обособена скица за здания и превоз, с цел да се понижат излъчванията с 43% до 2030 година от този сектор; залагане на нов механизъм за въглеродна промяна на границите за налагане на тип такса върху вноса от страни отвън Европейски Съюз на артикули и материали в избрани енергоинтензивни сектори; нови стандарти за излъчвания на СО2 от леки и лекотоварни автомобили; включване на корабоплаването в схемата за търговия с емисии; промени във връзка с бранша на въздухоплаването.

Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата е висшият орган на Конвенцията и се организира в края на всяка календарна година.Тазгодишната 26-а Конференция, която се ръководи на ротационен принцип от Обединеното кралство, се дефинира като значима за интернационалните договаряния по климата. Очаква се международните водачи да разгласят по-амбициозни национално избрани приноси и да обединят напъните си за битка с изменението на климата в невижданите условия на международна пандемия и чести рискови климатични феномени.

Като държава-членка на Европейски Съюз България не договаря независимо в границите на интернационалните договаряния по климата, а те се водят от името на Европейски Съюз като районна организация. България и останалите страни членки създават взаимна позиция на Европейски Съюз за договарянията.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР