Поглед в недалечното ни миналоТемата за 4-дневна работна седмица периодично

...
Поглед в недалечното ни миналоТемата за 4-дневна работна седмица периодично
Коментари Харесай

Преди 50 години в Русе е въведена петдневната работна седмица

Поглед в недалечното ни минало

Темата за 4-дневна работна седмица от време на време се появява в общественото пространство. Поглед обратно в недалечното ни минало напомня времето, когато е взето решение вместо шест дни в България да се работи пет.

Преди 56 години на 28 декември 1967 година е признато Постановление 62 на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП), Министерския съвет и Централния съвет (ЦС) на Българските професионалните съюзи (БПС) за последователно въвеждане на петдневна работна седмица с дълготрайност 42 часа и 30 минути и два почивни дни за служащите и чиновниците, излиза наяве от информация на Българска телеграфна агенция. Дотогава трудовата седмица е 46 часа.

С постановлението се дават инструкции преходът към прекосяването към понижено работно време да се прави последователно, според от готовността на обособените предприятия, организации и институции. За второто полугодие на 1968 година е планувано това да стане в обособени предприятия, организации и окръзи по одобрен лист, през 1969 година - в още предприятия и браншове на индустрията, а през 1970 година - във всички останали браншове от индустрията и превоза.

На 13 март 1973 година е признато Постановление 7 на Министерския съвет и на Централния съвет на Българските професионални съюзи за въвеждане на понижено работно време и петдневна работна седмица в сраната през шестата петилетка (1971-1975) - на стадии

По-кратката трудова седмица и работно време се вкарват, както следва:

- през 1973 година - в окръзите Бургас, Варна, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Смолян, Сливен и Хасково.

- през 1974 година - Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Михайловград(бел. на създателя - в този момент Монтана), Плевен, Разград, Силистра, София-град, София-окръг, Толбухин (Добрич), Търговище, Шумен и Ямбол.

За миналите към 5-дневна работна седмица се резервират формалните празници. Ако те не съответстват с откритите почивни дни през седмицата, се отработват през други почивни дни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР