/Погле.инфо/ Френската Total не напуска Руската федерация и дори търгува

...
/Погле.инфо/ Френската Total не напуска Руската федерация и дори търгува
Коментари Харесай

Нова победа за Русия и Китай: Франция се отдръпна от петродолари

/Погле.инфо/ Френската Total не напуща Руската федерация и даже търгува за юани.

Енергийните компании на Франция (Total Energies) и Китай (CNOOC) завършиха първата по рода си договорка за продажба на полутечен природен газ на Китай, подписана в юани, написа RFI.

65 000 тона LNG от ОАЕ, които френската компания продава на Китай, означават значима стъпка в напъните на Пекин да подкопае щатския $ като съществена валута в търговията с газ и нефт.

„ Споразумението улесни ценообразуването в разнообразни валути, сетълментите и трансграничните заплащания “, сподели Гуо Сю, ръководител на Shanghai Oil and Natural Gas Exchange, който улесни договорката.

Нито Total Energies, нито CNOOC пожелаха да разясняват в детайли договорката. И това се чака.

По време на удивително посещаване в Рияд през декември 2022 година китайският президент Си Дзинпин предложения страните от Персийския залив да употребяват Шанхайската борса като платформа за сетълмент на петролни и газови транзакции в юани, напомня RFI.

Очевидно този апел е бил чут. И това не е първият детайл от огромна мозайка. През миналата година Русия също конвертира забележителна част от търговията в юани и рубли, което докара до естествено понижаване на каузи на $ и еврото.

По време на неотдавнашното посещаване на президента на Бразилия в Пекин беше реализирано и съглашение за превръщане на търговията сред двете страни в национални валути.

Както акцентира RFI, преди всички промени юанът представляваше единствено 2,7% от транзакциите на пазара на нефт и газ, до момента в който делът на щатския $ надхвърляше 40%. Сега този дисбаланс е поправен.

Въпросът тук обаче не е за замяната на $ с юана, а за дедоларизацията като такава. Разбира се, значимо е по какъв начин тъкмо ще се образува новата валутна кошница за покупки на нефт. Но това към момента е вторичен въпрос.

Постепенно излизане от петродолара стартира и Индия. През февруари нейните търговци минаха към заплащане на по-голямата част от доставките на съветски нефт в националната валута на ОАЕ – в дирхами. Индийските рафинерии главно купуват съветски нефт от търговци в Дубай, в това число Everest Energy и Litasco, поделение на съветската Лукойл.

Има и още един колорит. Сигурно ли е, че LNG ще плава до Китай от ОАЕ? Известно е въпреки всичко, че пазарът на нефт и газ се основава на бартер и подмяна на едни доставки с други, по-изгодни от логистична позиция.

Не може да се изключи, че Total е продавал LNG на Китай, който физически е бил създаден в Руската федерация. Защото, за разлика от доста съперници, французите не напуснаха Русия, макар че понижиха наличието си на пазара.

Както съобщи изпълнителният шеф на компанията Патрик Пуян през есента, TotalEnergies продължава да работи в Русия, с цел да обезпечи на Европа енергийни запаси. По неговите думи, компанията прави това по искане на " европейските държавни управления ".

Пуян увери, че Total съблюдава всички наказания и се отдръпна от всички активи, които не са свързани с сходни доставки. Всичко, което остава, споделят те, е такава дреболия като контракт с съветски цех за полутечен природен газ, 70% от чиято продукция отива в Европейски Съюз. И щом Брюксел реши да наложи наказания против газа от Руската федерация, Total незабавно ще приключи контракта, увери изпълнителният шеф.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР