Поетите в глава Енергетика“ ангажименти са притеснителни и неблагоприятни за

...
Поетите в глава Енергетика“ ангажименти са притеснителни и неблагоприятни за
Коментари Харесай

Данаилов: Поетите ангажименти в енергетиката са неблагоприятни, 100% ще спрем да изнасяме ток

Поетите в глава „ Енергетика “ задължения са притеснителни и неподходящи за България. Единият от тях е за въглищните централи, има стихотворец ангажимент, както беше казано, за акумулатори, т.е. за предприятия за инфраструктура за предпазване на електрическа енергия и третият доста противен ангажимент е за изваждане на операторите от структурата на Българския енергиен холдинг. Това сподели някогашният заместник-министър на енергетиката Пламен Данаилов в предаването „ Брюксел 1 “ по Bulgaria On Air.

„ Аз персонално и дружно с сътрудниците от министерството сме изразявали негативни мнения по всичките тези три въпроса. За страдание, никой не се съобрази с нашето мнение ", съобщи Пламен Данаилов и добави, че има поради Министерството на финансите, което тогава беше отраслово за Плана за възобновяване и резистентност, в лицето на Асен Василев и като финансов министър, и като вицепремиер.

Той акцентира, че поетият ангажимент във връзка с въглищните централи е да се понижат излъчванията, само че като базова година се вземе 2019 година, само че тогава въглищните централи в страната са работили много малко, изключително държавната – Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “. Това по думите му значи, че по отношение на 2022 година работата на централите би трябвало да намалее с над 40%, а до 2025 година – с над 80%.

В целия Маришки басейн директно заети са към 19 000 души, а индиректно – към 100 000. Според Данаилов това не значи непосредствено загуба на всички работни места, само че може би в един миг въглищните централи ще спрат да съществуват.

„ 100% ще спрем да изнасяме ток “, означи той и добави, че тези централи оказват помощ да балансираме освен нашата електрическа енергия, само че и на целия Балкански полуостров, защото ние сега сме експортьор с над 2000 мегават часа, като на година приходите са за милиарди.

Бившият енергиен заместник-министър уточни, че сега опцията да се заплащат обезщетения от БЕХ поради високите цени на електрическа енергия е с помощта на Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “, който в действителност съумява да върне предишно получените заеми. А сероочистващите съоръжения на трите централи – и на държавната, и на двете частни, са на международно равнище.

Той е безапелационен, че в случай че имаме някаква енергийна самостоятелност в България, то е, с помощта на това, че въглищата са наш личен запас, не ги внасяме. Данаилов изясни, че за разлика от въглищните централи, във връзка с атомните ние нямаме личен запас и би трябвало да внасяме. " Дори и да реализираме цялостна диверсификация от съветското гориво и да внасяме друго, да вземем за пример американско, това отново е взаимозависимост ", акцентира той.

Според него неосъществим към днешна дата наподобява е признатият ангажимент за 1,5 милиарда лева за батериите.

„ Първо, би трябвало да се сътвори дружество, което да ръководи тази инфраструктура за създаване на акумулатори, които да съхраняват електрическата енергия. Тази конструкция може единствено да бъде балансираща, т.е. тези 6000 мегават часа, които могат да бъдат съхранени, през зимата ще стигнат за една част от потреблението на електрическа енергия в България “, заяви Данаилов, като посочи, че ние нямаме дружество, което да построи тази инфраструктура и да отвори търгова процедура, с цел да го започва. Определената сума, разяснява той, е извънредно незадоволително и ще коства минимум най-малко двойно.

Бившият заместник-министър на енергетиката съобщи, че са под риск близо 3 милиарда лева европейски средства, тъй като е съвсем несъмнено, че нито батериите, нито заводът за акумулатори ще се случат. А служебното държавно управление не може да предоговори тези пари. Данаилов напомни, че Европейската комисия не искаше от служебно държавно управление да внесе ПВУ, а той да бъде импортиран от постоянно държавно управление.

Данаилов сподели, че шансът да се осъществя подобен търг, да се инсталира и да се направи цялата инфраструктура за идващите три години е съвсем невероятно и като вярна стъпка дефинира тези пари да отидат за други планове, по този начин има късмет средствата да бъдат непокътнати.

По отношение на „ ваденето на оператори “ той заяви, че това значи Електроенергийният систематичен оператор и „ Булгартрансгаз “ да бъдат извадени от структурата на БЕХ, което също е сериозен проблем и отново слага под риск цялата енергийна система на България. Заради това, че е такава огромна конструкция БЕХ може относително елементарно да взима огромни заеми в размер на милиарди от интернационалните пазари. „ С тези заеми може да се финансират и от време на време загуби на енергийните сдружения, а и благоприятни условия да се развиват огромни енергийни планове “, добави Данаилов и изрази увереност, че страната ни има потребност от нова нуклеарна мощ, а единственият, който може да поеме сега подобен ангажимент е БЕХ. „ Ваденето на операторите обезкървява българската енергетика и обезкървява БЕХ “, безапелационен е той.

Бившият заместник-министър на енергетиката счита, че ударът върху българската енергетика може да се избегне посредством разговор, вярно показване на казуса и схващане от страна на нашите европейски сътрудници.

Каквато и да е евтина електрическа енергия от Украйна не е влизала и няма и да влезе в България в идващите години предвид на обстановката. За да може да бъде непокътната независимостта ни, както и да се балансират множеството ВЕИ планове, които се построяват на целия Балкански полуостров, в това число в Гърция и в Румъния, е запазването на централите от Маришкия басейн. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР