Поетапен преход към новия тип гориво ТВСА-12 за 5-ти блок

...
Поетапен преход към новия тип гориво ТВСА-12 за 5-ти блок
Коментари Харесай

Зареждането на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ с новото гориво ТВСА-12 стартира през 2020 г.


Поетапен преход към новия вид гориво ТВСА-12 за 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “ ще стартира през идната 2020 година

За 6-ти блок преходът към новото гориво вид ТВСА-12 ще приключи през тази година (2019 г.) със зареждане на дейната зона на реактора по време на плановия годишен ремонт през октомври. Това заяви по време на конференция ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Лъчезар Костов. Ядреният регулатор издаде позволение за поетапен преход на блок 6 към употреба с нуклеарно гориво вид ТВСА-12 през месец октомври 2016 година и на 5 блок през месец май 2017 година, напомни той.

Съгласно изискванията на издадените позволения поетапният преход се осъществя в продължение на 4 поредни горивни акции. Към момента в дейната зона на реактора на 6 блок са заредени 119 горивни касети ип ТВСА-12 от общо 63.

Агенцията за нуклеарно контролиране издаде разрешението за поетапен преход към новото гориво на съображение на показани подробни проучвания и разбори за аргументация на сигурността и при отчитане на изводите от осъществените регулаторни оценки и експертизи.

Както е известно през идната 2020 година в сходство с европейските условия АЕЦ „ Козлодуй “ би трябвало да разгласи търг за диверсификация на нуклеарното гориво.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР